dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Een boeiend boek voor wie meer wil weten over de lokale historie.

'Operatie Bograt'. Nieuw boek over de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog

2 juni 2023 (door Redactie)

WERKENDAM - Er is een nieuw boek verschenen over de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe boek, geschreven door Peter-Willem Langebeeke (Oorlogsmuseum Veen), gaat speciaal in op de onbekende ‘Operatie Bograt’ (Veenrat). Onder deze naam voerden Britse Royal Marine Commando’s in april 1945 een gedurfde patrouille uit in de Brabantse Biesbosch.

Tijdens deze operatie liep echter alles anders dan gepland, waardoor de mariniers vast kwamen te zitten in de Biesbosch. Meer dan 36 uur was de patrouille ‘spoorloos’. De mariniers raakten meerdere malen verwikkeld in een vuurgevecht met de Duitsers middenin het Biesbosch-gebied. Er was uiteindelijk een grootscheepse reddingsoperatie nodig om de Britten uit het vijandelijk gebied te halen.

Lokale geschiedenis
'Operatie Bograt' beschrijft de volledige omvang van deze geheime militaire operatie. Er werd voor het boek uitgebreid onderzoek gedaan waardoor het verhaal tot leven komt aan de hand van archiefstukken, gedetailleerde kaarten en zeldzame, originele foto's. Dit boek biedt lezers de unieke kans om de geschiedenis te herbeleven en een dieper inzicht te krijgen in de lokale historie.

Het boek kwam mede tot stand met hulp van Stichting omzien en gedenken uit Werkendam, Oorlogsmuseum Veen en Footsteps in History Battlefield tours. Het boek is geschreven door Peter-Willem Langebeeke (bestuurslid Oorlogsmuseum Veen en gids Footsteps in History).

Verkrijgbaar
Het boek is onder andere verkrijgbaar bij 't Schrijvertje in Veen, de Angelot in Werkendam, het Biesboschmuseum en de Boekenplank in Poederoijen voor 10 euro. Ook is het boek te bestellen via de website van Stichting omzien en gedenken.

Achtergrondinfo
Op 21 april 2020 verscheen op de site van Omroep Brabant ook een uitgebreid artikel over deze tot de verbeelding sprekende missie.

Foto Peter-Willem Langebeeke.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.