zaterdag 4 december 2021

Alles over Altena

Opbrengst snelheidsmeter voor basisschool en buurthuis in Oudendijk

27 oktober 2021 (door Altena.net - Redactie)

OUDENDIJK - De komende drie weken hangt er een zogeheten 'snelheidsmeterspaarpot' op de Jan Spieringweg in Oudendijk. Met elke juist gereden snelheid wordt er geld verdiend voor de lokale basisschool en het buurthuis in Oudendijk. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool waren woensdagmiddag aanwezig bij de ingebruikname van de meter.

De maximumsnelheid op deze locatie is 50 kilometer per uur. Het doel is om automobilisten bewust te maken van hun gereden snelheid. De Werkgroep Verkeer Oudendijk nam hiervoor het initiatief en in samenwerking met de gemeente Altena werd het plan uitgevoerd.

Opbrengst
De opbrengst van de spaarpot gaat voor een deel naar basisschool Oudendijk voor een nieuw speeltoestel op het schoolplein. Een ander deel gaat naar buurthuis OVO.

Doorgaand verkeer
Het verkeer op en rond de Jan Spieringweg is voor veel aanwonenden en dorpsbewoners al lange tijd een knelpunt. Er wordt niet extreem hard gereden, maar vaak is de snelheid wel hoger dan de toegestane 50 kilometer. Dat geeft hinder en is gevaarlijk. Daarnaast is de weggebruiker vooral doorgaand verkeer. Dit maakt het lastig hen te bereiken en te laten beseffen dat het gedrag tot overlast en gevaar zorgt.

Geen boete maar beloning
Een snelheidsmeterspaarpot werkt op basis het principe 'belonen' in plaats van 'straffen'. Voor iedere passant die zich aan de snelheid houdt, loopt de spaarpot op. Wethouder Hans Tanis: “Bewustwording van je gereden snelheid en de omgeving waar je rijdt is belangrijk in het verkeer. Meer bewustwording zet aan tot het naleven van de snelheid. Dat maakt de straat een stuk veiliger. We hopen dat deze actie daar op een positieve manier aan bijdraagt.”

Samenwerking
De provincie Noord-Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers. In het kader daarvan heeft de provincie een aantal van deze speciale snelheidsmeters te leen voor gebruik in gemeentes. Het verdiende bedrag stelt de gemeente Altena beschikbaar.

 

Lees meer over:

Oudendijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.