donderdag 8 juni 2023

Alles over Altena

Op Loevestein kun je 'aan het werk'

6 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

REGIO - POEDEROIJEN: Loevestein is 663 jaar oud en wie zo oud is, heeft veel verhalen te vertellen. In de herfstvakantie is er weer zo’n speciaal verhaal. Oktober is op het slot traditiegetrouw de maand van de geschiedenis, met dit jaar het thema ‘aan het werk’. Loevestein heeft sinds 1358 héél veel verschillende bewoners in en rondom het kasteel gehad. Zij hadden allemaal verschillende beroepen, van kasteelheer tot wasvrouw, alsook een heel aantal ‘vergeten beroepen’ zoals ijzersmid en touwslager.

In het vakantieverhaal wordt gekeken naar de beroepen op Loevestein in de tijd van de Hollandse Waterlinie. Er waren toen vooral gevangenen en soldaten, maar het was in die tijd heel gewoon om je vrouw en kinderen mee te nemen. En die kinderen moeten ook naar school. Loevestein was in feite een klein dorp met beroepen als schoolmeester, bakker, vroedvrouw en dominee. Tegenwoordig zijn er gidsen in plaats van soldaten en is er geen kasteelheer maar een beheerder. En over 100 jaar? Wat voor beroepen zullen er dan zijn? De professionele gidsen vertellen het vakantieverhaal meerdere keren per dag.

Extra activiteiten
In de Middeleeuwen reisden de touwslager, vlechter en ijzersmid mee met toernooien en trokken ze van stad naar stad. In de vesting kun je van 21 t/m 24 oktober zelf zien hoe dat in zijn werk ging. De Meyden van Loevestein zijn present om je mee terug te nemen naar vervlogen tijden. In het weekend van 23 en 24 oktober laten zij kinderen op speelse wijze kennis maken met middeleeuwse gebruiken en gewoonten: ambachten, dansen, koken en spelletjes spelen. Om naar te kijken of om zelf mee te doen. Ook is de kasteelschutter dit weekend aanwezig om demonstraties te geven en een wapenschouw.

Foto @ Mediaplein Altena.Net.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.