donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Het gebruik van de driekleur 'op zijn kop' wordt verschillend beleefd.

Ook in Altena hangt 'het blauw' steeds meer boven

12 juli 2022 (door Redactie)

REGIO / ALTENA - Niet dat er nu massaal gevlagd wordt, maar in de kernen van Altena verschijnen gaandeweg steeds meer vlaggen met het Neerlands blauw boven. Net als de rode zakdoek, als vlag aan het huis, achter het raam of aan de auto. Soms is de rode zakdoek aan de vlag bevestigd als 'wimpel'. De bereidheid om de boerenactie zichtbaar te steunen, lijkt groter te worden.

Ook in de regio verschijnen de dundoekprotesten, zoals bij de rotonde van Brakel. Bij Uitwijk/Waardhuizen is de rotonde eveneens getooid met vlaggen. Op veel meer plaatsen in het land, op veel boerderijen maar ook particuliere woningen verschijnt steeds vaker de Nederlandse vlag met de blauwe streep boven.

Nood
In de zeevaart is zo'n vlag die ondersteboven wordt gevoerd een teken van nood. Bij de boerenprotesten wordt dit symbool door velen gevoerd om uiting te geven dat de overdrachtelijke nood hoog is en daarmee een protest tegen het stikstofbeleid. Maar ook bedoeld als teken van steun voor de boeren.

Respect
Hoewel in de wet nergens staat wat je wel of niet mag met de Nederlandse vlag, lopen de meningen over het op deze manier gebruiken van het Nederlandse, nationale symbool uiteen. De een vindt dat het 'moet kunnen': 'De nood is immers hoog', de ander vindt het respectloos. Zoals Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde. Hij wordt er verdrietig van. Kroon schrijft op zijn Linkedin-account het 'een directe belediging' te vinden voor 'de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht'. En verderop: 'Uiteraard ben ik op de hoogte van de hele situatie rondom de stikstofcrisis en begrijp ik de emotie, de protesten en de zware lading echt wel. Maar behandel onze Nederlandse vlag alstublieft met het nodige respect. (...) De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed.'

Solidair
Ook de rode zakdoek als uiting van sympathie duikt steeds vaker op: boeren dragen er een tijdens protesten, vrachtwagenchauffeurs en automobilisten die solidair zijn, hebben er een aan hun spiegel, of antenne geknoopt. Weer iemand anders bedekt er zijn raam mee (foto midden).

LEES OOK de colum van Jacoline Peek:
De vlag andersom is de wereld op z'n kop.

Foto boven/midden Altena.Net - midden: X. van Tuijl - onder J. Peek.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena boerenprotest
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.