maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

De razzia was op 3 maart 1945.

Ooggetuigeverhalen gezocht razzia Giessen

22 december 2021 (door Altena.Net - redactie)

GIESSEN - Zaterdag 3 maart 1945 is er op het einde van de oorlog in Giessen nog een razzia geweest waarbij 105 jongens en mannen zijn opgepakt om te werk gesteld te worden in Duitsland. Hun identiteitsbewijzen werden afgepakt en ze werden een nacht lang opgesloten in de Hervormde kerk van Giessen (buitendijks) om de volgende dag op transport te worden gesteld.

De groep is in loopmars naar Gorinchem afgevoerd en daar in Van Gend en Loos auto’s gedreven en naar Utrecht gebracht. Daar werd de nacht in Tivoli op de vloer doorgebracht en moesten ze wachten tot woensdag, waar intussen een van de mannen wreed werd afgeranseld met geweerkolven als voorbeeld voor de rest. 

Volgepropt
Woensdagochtend werd de groep in een goederenwagon geladen en naar Amsterdam gebracht om voor een nacht in een loods te worden gestouwd. Na enkele dagen ging het transport verder naar Hengelo en werden de goederenwagons zo volgepropt dat men alleen kon staan. Daarna ging het transport naar Gronau, wat het einddoel bleek.
Na een nacht in een loods wederom op een houten vloer kregen de mannen schoppen en spaden en werd hen, onder bewaking van veelal oude en oorlogsinvalide soldaten, gesommeerd bomkraters te gaan dichten.

Teruggekeerd
Uiteindelijk zijn, voor zover bekend, allen teruggekeerd naar Nederland, maar niet na de nodige ontberingen te hebben moeten doorstaan. Kou, slechte (of liever totaal geen) hygiëne, karig en slecht eten, maar ook psychisch hebben de jongens en mannen het nodig te verduren gekregen door voortdurende bombardementen in hun directe omgeving, de vlucht en eerder genoemde ontberingen.

Ooggetuigeverhalen
Van de jongens en mannen die dit hebben meegemaakt zullen er niet veel meer onder ons zijn. Ook het streekarchief heeft geen info. Het oorlogsmuseum Veen is op zoek naar ooggetuigeverhalen.

Mocht u iets meer over deze razzia en er omheen weten te vertellen? Neem dan contact op met Adri Burghout 06 39610583 of a3burghout@kliksafe.nl

Foto archieffoto ter illustratie.

Lees meer over:

Giessen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.