dinsdag 3 oktober 2023

Alles over Altena

Ontsluitingsweg energiefabriek Sleeuwijk van de baan

11 september 2023 (door Altena.Net - redactie)

SLEEUWIJK - De plannen zijn gewijzigd: een nieuwe weg blijkt niet nodig voor een verdere ontsluiting van de energiefabriek en Werkendam-Noord. Aldthans wat Waterschap Rivierenland betreft in een brief aan omwonenenden.

De rioolwaterzuivering in Sleeuwijk is een energiefabriek waar rioolslib wordt vergist. Hiermee wekt het waterschap biogas op als bijdrage aan het energieneutraal werken in 2030. De energiefabriek is sinds 2021 in bedrijf. 

WSR onderzocht de noodzaak van een nieuwe weg voor de energiefabriek. ‘Het slib dat we in de energiefabriek vergisten, komt over de weg van verschillende zuiveringen in het rivierengebied. Bij de ontwikkeling van de energiefabriek wisten we nog niet of het aantal vervoersbewegingen zou toenemen.’ Daarom onderzocht men verschillende mogelijkheden voor het vervoer. 

Minder slib
‘Eén mogelijkheid daarvan was de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg. We beperkten het vervoer zoveel mogelijk. Omdat het onzeker was of de weg kon worden aangelegd, hebben we op een andere manier geprobeerd het vervoer van rioolslib te beperken. Met nieuwe technieken en investeringen lukt het om rioolslib in te dikken op de zuiveringen in het rivierengebied. Daardoor hoeven we minder slib te vervoeren. De vervoersbewegingen blijven beperkt en passen binnen onze vergunning. ‘

Vervoersbewegingen
Een nieuwe weg blijkt nu dus niet nodig voor het vervoer van slib. 'Wij zijn dan ook niet langer betrokken bij de nieuwe ontsluitingsweg in Werkendam-Noord. De situatie is anders dan voorzien. Met de gunstige technische ontwikkelingen en de beperkte vervoersbewegingen is een nieuwe ontsluitingsweg voor het waterschap niet meer aan de orde.'

Foto Altena.Net.

Zie ook:

Lees meer over:

Sleeuwijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.