maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Hommage aan alle voedseltochten door de Biesbosch in en na WO2.

Onthulling monument Broodcrossings

24 mei 2021 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Drie burgemeesters (Marian Witte van Geertruidenberg, Egbert Lichtenberg van Altena en Dirk Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam) onthulden onlangs het monument op het Museumeiland door de drie gemeentevlaggen weg te trekken. Op het stalen lichaam dat zo zichtbaar werd, staan broden afgebeeld en een replica van de plaquette, die na de oorlog door de bevolking van Hardinxveld en Giessendam aan de burgerij van Geertruidenberg is geschonken.

In 1945 was de Alblasserwaard nog niet bevrijd en leden de inwoners van Hardinxveld-Giessendam honger. Ds. Van der Poel bleek in staat in Tilburg 20 ton tarwe en 10 ton gerst te regelen. In de nacht van 19 op 20 mei hebben de bakkers in Geertruidenberg en Raamsdonksveer daarvan maar liefst 13.000 broden van gebakken. Het brood werd die zondagmorgen met een schip naar Hardinxveld-Giessendam gevaren.

Hommage
Het monument is een hommage aan alle voedseltochten door de Biesbosch in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dat het kunstwerk bij het Biesbosch Museum is geplaatst is logisch: het is het hart van de Biesbosch, het museum vertelt de historie van dit unieke gebied. In Geertruidenberg is eveneens een monument geplaatst.

Foto Biesbosch Museumeiland
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.