dinsdag 3 oktober 2023

Alles over Altena

Aantal vluchtelingen zal blijven toenemen.

Nieuwe opvanglocatie vluchtelingen in Werkendam

15 september 2022 (door Altena.Net - redactie)

ALTENA - Het Rijk heeft gemeenten gevraagd extra opvang te organiseren om de toestroom van vluchtelingen naar Nederland te kunnen reguleren. Gemeente Altena opent daarom een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders aan de Vierlinghstraat 17 in Werkendam. De opvanglocatie opent naar verwachting eind oktober.

In totaal biedt de nieuwe opvanglocatie ruimte aan minstens zestig mensen. De verwachting is dat het aantal Oekraïense vluchtelingen blijft toenemen. Extra opvanglocaties zijn daarom noodzakelijk, stelt de gemeente. 'Daarnaast willen wij aan onze taak voldoen en de statushouders die aan Altena worden toegewezen, huisvesten.'

Statushouders
Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure doorlopen hebben en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Eventuele statushouders die naar de Vierlinghstraat komen, blijven daar tot zij in de gemeente Altena een huis krijgen. Op deze manier kunnen zij alvast inburgeren in de buurt, werk zoeken en de kinderen kunnen naar school.

Geen druk op woningmarkt
Het gebouw is niet bestemd voor de woningmarkt. Het pand aan de Vierlinghstraat staat bij de makelaar te koop voor ruim 1,8 miljoen euro. Opvang van Oekraïners en statushouders op dit adres zorgt dus niet voor verdere druk op de woningmarkt. Dat betekent dat inwoners die op zoek zijn naar een huis geen nadeel ondervinden van deze huisvesting.

Een van de redenen dat de landelijke opvang vastloopt, is dat statushouders (te) lang moeten wachten op een huis in de gemeente waar zij aan worden toegewezen. Met deze extra opvanglocatie draagt Altena bij aan een goede doorstroming. Altena heeft geen achterstanden in het huisvesten van de mensen die in Altena mogen verblijven. Afgelopen weken heeft Altena zelfs een extra inspanningsverplichting opgepakt en vijftien statushouders versneld gehuisvest.

Begeleiding
De Oekraïense vluchtelingen ondersteunt de gemeente waar mogelijk. 'Samen met vrijwilligers verzorgen wij een dagbesteding en helpen wij ze bij hun zoektocht naar werk. Ook statushouders worden begeleid in hun inburgeringstraject.'

De omwonenden van de opvanglocatie zijn middels een brief geïnformeerd over de aankomende opening. In de loop van oktober worden zij uitgenodigd voor een inloopavond.

Niet geïnformeerd
En daar gaat het mis. Omwonenden zijn niet geïnformeerd. Een ondernemer gevestigd op industrieterrein Bruine Kilhaven laat weten: 'De omwonenden weten nog van niets. De vraag is of dit doelbewust is en dit de nieuwe tijd is om dingen er op deze manier door te drukken.' 

Bij navraag bleek dat er met de verzending van de brieven vanuit de gemeente aan omwonenden iets niet goed was gegaan.

Reportage
RTV Altena maakte eerder een korte reportage over het onderwerp 'asielzoekers' en sprak op het gemeentehuis hierover met burgemeester Egbert Lichtenberg.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.