zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Ook de nieuwe brandweerkazerne in Hank is al in gebruik.

Nieuwe brandweerkazernes in Hank, Dussen en Almkerk in gebruik genomen

8 februari 2023 (door Redactie)

ALTENA - De drie nieuwe brandweerkazernes in Almkerk, Dussen en Hank zijn in gebruik genomen. De officiële opening van brandweerkazerne Almkerk staat gepland op vrijdag 10 februari om 14.45 uur. Aansluitend op de bouw van de brandweerkazerne werd ook de naastliggende openbare parkeerplaats aangelegd. Hiermee is de wijk Almkerk-West voltooid.

In maart 2022  gaven burgemeester Egbert Lichtenberg en Jolanda Trijselaar, directeur Veiligheidsregio Midden en West Brabant, het startsein voor de bouw van de drie kazernes. Met de oplevering in december werden drie kazernes in tien maanden tijd gebouwd.
In Hank is de sloop van de oude kazerne inmiddels voltooid en is gestart met de inrichting van de buitenruimte. Zo worden onder andere de wasplaats, een fietsenberging en de parkeerplaatsen gerealiseerd en wordt het terrein afgesloten met een hek en poort.

De nieuwe brandweerkazernes in Almkerk, Dussen en Hank zijn inmiddels opgeleverd en in gebruik genomen. Lichtenberg: “Met deze nieuwe kazernes ondersteunen we onze vrijwillige brandweerkorpsen maximaal. De kazernes zijn modern, duurzaam en zeer functioneel ingericht. Deze goede uitvalsbasis draagt bij aan het uitvoeren van de belangrijke taak die deze mensen voor onze samenleving uitvoeren.'

Eigen uitstraling
Het ontwerp voor de kazernes bestaat uit twee modules. Een betreft de stallingsruimte voor de brandweerauto’s en materieel. De andere bestaat onder andere uit de entree, de kleed- en doucheruimtes en op de eerste verdieping een keuken en instructieruimte.
Per dorp zijn de twee modules gekoppeld afhankelijk van de beschikbare locatie. Daardoor zien de kazernes er per dorp net iets anders uit. Dat wordt versterkt doordat de gebouwen van de buitenkant verschillend zijn afgewerkt. Dat geeft iedere brandweerkazerne een eigen identiteit.

Districtsmanager Marlou Boot: 'De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is blij met deze nieuwe huisvesting die voldoet aan de hedendaagse wensen en eisen. Een plek waar onze brandweermensen kunnen oefenen, uitrukken, ontspannen en zich vooral thuis voelen.'

Toekomstbestendig
Bij het ontwerp en de bouw van de kazernes is het beleid van de gemeente Altena op het gebied van Duurzaamheid, Klimaat en Energie meegenomen. Zo zijn de gebouwen voorzien onder andere van groene daken, zonnepanelen, een warmtepomp, klimaatplafonds en waterdoorlatende bestrating. De bouwvorm is compact met een demontabele constructie die bovendien is uitgevoerd met een casco, vloeren en wanden die volledig uit hout bestaan.

Foto Brandweer Hank op FB.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.