vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Nieuw bouwplan Op ‘t Loev heeft drijvende woningen

6 maart 2022 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Voor de voormalige locatie van de Fort-fabriek zijn nieuwe plannen ontwikkeld. De kwaliteitscommissie van de provincie Noord-Brabant buigt zich over een nieuw bouwplan aan de Hoge Maasdijk, zonder hoogbouw en deels met drijvende woningen. De gemeente verwacht binnen enkele weken een reactie van de provincie.

Afgelopen zomer veegde de Raad van State het bouwplan Op ’t Loev van tafel. Het was veel te massaal op de historisch en landschappelijke waardevolle plek. Daarnaast hield het te weinig rekening met het gevaar van hoog water. Na de afkeuring zijn er drie alternatieve plannen gemaakt. Bouwbedrijf Tankens heeft de variant waarover de gemeente enthousiast was, verder uitgewerkt. Het plan ligt ter goedkeuring voor bij de kwaliteitscommissie van de provincie Noord-Brabant en voorziet in ongeveer de helft van de eerder bedachte honderd woningen. Een deel bestaat uit drijvende huizen. Al met al blijven er weinig sociale huurwoningen over, zo zegt Peter Tankens.

Bedrijfsterrein
Als de provincie haar goedkeuring geeft, betekent dat niet dat er meteen gebouwd kan gaan worden. Alle procedures moeten opnieuw worden doorlopen. Zo zal de gemeente het plan ter inzage leggen zodat omwonenden en belanghebbenden hun visie kunnen geven.

Voordat alle seinen op groen staan is het 2023 of 2024, denkt Tankens. “En als dit plan het niet haalt dan gaan we het verkopen als bedrijfsterrein.” Een deel van het terrein heeft Tankens inmiddels zelf in gebruik genomen om prefab dakkapellen te maken.

Buitendijks bouwen
Buitendijks bouwen wordt overigens door experts sterk afgeraden. Klimaathoogleraar Pier Vellinga noemde het in een uitzending van Pointer “absurd” dat er nog steeds buitendijks wordt gebouwd in Nederland. Vanwege de klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken hebben met hoog en overtollig water. Deltacommissaris Peter Glas adviseerde de overheid in december om de regels voor buitendijks bouwen verder aan te scherpen.

Woningnood
Voor de leniging van de woningnood is de plek aan de rivier niet per se nodig. Volgens de gemeente is er de komende vijf jaar behoefte aan 130 woningen en de vijf jaar daarna 120. Op het terrein van Wylax zijn 25 woningen gepland, bij het oude waterschapsgebouw 28. Tussen de sportvelden en de Almkerkseweg wil de gemeente 8,2 hectare weiland aankopen om een nieuwe woonwijk te bouwen. De onderhandelingen met de eigenaren zijn inmiddels afgerond.

(Bron: Vestingkrant 't Poortaol)

Foto archief ter ullistratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.