zaterdag 4 december 2021

Alles over Altena

Niet meer wandelen rond Loevestein zonder kaartje - UPDATE

21 augustus 2021 (door BommelerwaardNet)

WOUDRICHEM / POEDEROIJEN: Slot Loevestein, sinds kort Werelderfgoed. Een prachtig kasteel op een schitterende, open locatie. Ook een plek waar je vrij een lekker ommetje kon maken over de wallen. Kon. Dat vrije ommetje wordt belemmerd door een hek.

Veel mensen vinden het fijn dat Slot Loevestein weer geopend is. Alles is, als vanouds, prima geregeld. Wie naar binnen wil, reserveert een tijdsslot en regelt een ticket. Alles online te doen. So far, so good.

Alleen lopen wandelaars nu wel tegen een minpuntje aan. Letterlijk. Een groot hek over de hele breedte belemmert de inloop naar de vesting. Het is niet meer mogelijk om de vesting in te lopen, op de wallen te wandelen en daarna bij de Taveerne koffie te drinken of wat te eten op het terras.

Jammer
Die afsluiting wordt door menigeen als uitzonderlijk jammer ervaren. Zo'n wandeling was een leuk uitje: met het voetveer uit Woudrichem kuierend naar het kasteel, een wandeling over de wallen met daarna even een hapje eten in de Taveerne. Die 'vrijheid' is weg in Neerlands meest vermaarde historische gevangenis vanwaaruit Hugo de Groot vierhonderd jaar geleden ontsnapte.

Als zeer schrale troost voor de wandelaar is er voor het hek een horecauitgiftepunt voor koffie met koek. Leuk, maar daar zit voor velen toch een smaakje aan ... Jammer, zo vinden velen.

Reacties
Dat 'jammer' wordt breed gedeeld op de social media. Een aantal reacties: 'Attractiepark Loevestein… Jammer, het is WERELDerfgoed…' En: 'Zo jammer, vandaag met onze hier logerende kleinzoon ernaartoe gefietst... Gesloten vesting helaas. Ik had gehoopt met hem over de wal te lopen en op het terras iets te drinken... Nu toegang samen 26 euro... Hebben we dus niet gedaan, wel lekker met de veerboot meegegaan.' Maar ook: 'Ik vind het ook een afgang. Ik ben al tig keer in Loevestein geweest, ook met de recente formule. Lekker daarheen fietsen is een feestje maar bij Loevestein houdt het feestje helaas op. Heel jammer! Slechte beslissing.' Tot slot: 'Dat scheelt weer een reisje naar Loevestein. Het had mij ook wel weer eens leuk geleken. Maar dan net zoals vroeger.'

Aan Slot Loevestein is een reactie gevraagd, daar is (nog) niet op gereageerd.

Dwaling
Wie wel reageert, is vestingstadsgids en Woerkummer Jos Korthout: 'Loevestein maakt ook deel uit van het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. De voorburcht dient volledig gratis toegankelijk te blijven zoals het altijd is geweest sinds de vesting geen actuele militaire functie meer had. Het is een prachtige pleisterplaats voor wandelaars, fietsers, en nodigt een belangrijk percentage uit om het kasteel en/of de winkel te bezoeken. Deze beperking zal ongetwijfeld ook veel gasten schelen. Ik hoop dat directeur Ed Dumrese terugkomt op deze dwaling.'

Protesteren
Maar ook: 'In 2012 dreigde door stopzetting van overheidssubsidie sluiting van het kasteel. Met bussen zijn we toen uit Woudrichem naar Den Haag gegaan om te protesteren. Ik heb nog in middeleeuwse kleding bij het gebouw van de Tweede Kamer gestaan en nu ben ik niet meer welkom op het kasteel.'

Volgens Omroep Brabant gaat het om een geldkwestie. Loevestein staat financieel onder druk, subsidies vallen weg en het slot moet de eigen broek ophouden.

Foto Sophie Krale.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.