Sunday 26 September 2021

Alles over Altena

College heeft op eigen gezag de samenleving gepolariseerd.

Motie PvdT tegen college over zondagse openstelling gemeentehuis

13 september 2021 (door Altena.Net - redactie)

ALMKERK - Na SGP Altena reageert ook de fractie van PvdT 'ten zeerste' verbaasd dat het college, 'gezien de culturele samenstelling van onze inwoners het gemeentehuis op zondag beschikbaar stelt voor een zogenaamde lokale culturele manifestatie'. De partij dient daarom een motie in.

Pauline van den Tol (PvdT) vraagt zich af of er geen andere mogelijkheden, zoals dorpshuizen, bibliotheken en dergelijke, beschikbaar zijn voor het event "Altena in beeld" van Stichting Kunst in Altena. Iedereen heeft het recht om gemeenschappelijke bijeenkomsten op wat voor dag dan ook te organiseren, meent de politica, maar het gemeentehuis is een openbaar onderdeel van de hele gemeenschap. 'Dat kan niet zo maar te pas en te onpas worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Door hiervoor het gemeentehuis van onze gemeenschap van Altena op zondag open te stellen bruuskeert het college een groot deel van de "culturele" samenstelling van onze gemeenschap.' Aldus de eenmansfractie.

Polarisatie
Ze vervolgt in haar brief aan het college: 'Op zondag het gemeentehuis openstellen doorbreekt de neutraliteit van het college en schept een breuk met de een groot aantal christelijke inwoners van onze gemeente.' Het college geeft naar haar idee het verkeerde signaal af dat de zondagopening geen obstakel meer is en daarmede ook aan andere partijen, onder andere winkeliers, die op zondag open willen.

'Goed voorbeeld doet goed volgen'. Nog voordat de gemeenteraad zich hierover ook maar met één woord heeft uitgesproken, heeft het college hiermee op eigen gezag de samenleving van Altena gepolariseerd. Aldus PvdT.

Transparantie
De partij dient, als voorstander van transparantie, over de openstelling op zondag van het gemeentehuis een motie in, bij de raad op 28 september. 'Zo wordt het voor onze inwoners transparant welke politieke partijen in onze gemeente, zowel de handelswijze van het college als het beschikbaar stellen van het gemeentehuis op zondag goedkeur(d)en'.

Vragen
Verder wil PvdT weten hoe het college denkt om te gaan met verzoeken van winkeliers die ook op zondag open willen. 'Welke motivatie gaat het college gebruiken? Wat heeft de gemeenteraad volgens u dan nog in te brengen?'
Ook met helder worden wie besloten heeft over openstelling op zondag van het gemeentehuis. 'Was dat het college of is dit ambtelijk beslist? En is de portefeuillehouder daar dan bij betrokken geweest?'
Tot slot moet boven tafel komen wat de reden is dat deze beslissing buiten de gemeenteraad om is gedaan en de raad hierover niet is geraadpleegd of geïnformeerd.

Foto @Mediaplein Altena.Net

Zie ook:

Lees meer over:

cultuur almerk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.