zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

“Wie de geschiedenis niet kent ... (begrijpt heden noch toekomst)."

Monument Merwedegijzelaars besmeurd en ‘onteerd’ - update -

14 augustus 2021 (door Redactie)

WERKENDAM - Onbekenden hebben het monument van de Merwedegijzelaars aan de Sasdijk besmeurd en het een lege fles drank in de hand gegeven. De wandaad wordt door velen als 'respectloos' gezien. Op social media reageren mensen verontwaardigd en verdrietig. Het is overigens de derde keer in korte tijd dat het monument in Werkendam is besmeurd. 

De persoon die de situatie aantrof, schrijft: 'Hoewel ik in staat ben deze ontering los te koppelen van het verhaal van de Merwedegijzelaars, maakt het me boos en verdrietig dat de lieden die dit gedaan hebben niet beseffen wat ze hiermee aanrichten.'

Melding
Samen met een nabestaande is melding gedaan bij de politie van deze trieste daad. Op advies van de boa (opsporingsambtenaar) wordt het monument op de Sasdijk, bij het voetveer naar Hardinxveld, nu niet meteen schoongemaakt zodat er ter plaatse nog onderzoek gedaan kan worden. De gemeente Altena, als eigenaar van het monument, is ook geinformeerd.

Aan het publiek wordt gevraagd alert te blijven en als er dingen rond het monument gebeuren die niet de bedoeling zijn, om dat dan te melden bij de boa en de gemeente. Aangifte bij de poltie doen mag ook.

QR-code
Aan de persoon of het groepje wat verantwoordelijk is voor deze "grap" klinkt de oproep: 'Scan de QR-code eens die op het bankje bij het monument is aangebracht of stuur mij een app. Dan sluit ik volgende keer aan met een drankje en geef ik op boeiende wijze graag tekst en uitleg bij het beeld, voor erkenning en compassie.'

Achtergrond
Op 3 oktober 2020 werd het monument, onderdeel van  een drieluik, onthuld in de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam 

Het monument, gemaakt door Richard van der Koppel, gaat over verlies en verandering en over het verleden, heden en toekomst. De lege sokkels staan symbool voor de gijzelaars die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog niet meer zijn teruggekeerd. Het aantal is een verwijzing naar de drie locaties.

Symboliek
Een groep van nabestaanden vatte de emoties samen in drie woordenparen, elk beeld staat voor twee van deze emoties:
- het beeld in Sliedrecht: symbool voor onschuld & angst.
- Hardinxveld-Giessendam: symbool voor strijd & verdriet.
- Werkendam: symbool voor erkenning & compassie.
Op elk van de locaties zijn twee woordenparen op de lege sokkels gegraveerd die daarmee verwijzen naar de andere beelden.

De drie beelden vormen samen één geheel maar zullen dit nooit zijn omdat ze fysiek gescheiden zijn. Wat toen gebeurd is, kan nooit meer ongedaan worden gemaakt.

De symboliek slaat niet alleen maar op de mannen die toen afgevoerd zijn, maar ook op de nabestaanden. Het onverwerkte verleden van de vader die het kind onbedoeld heeft beschadigd.

Klik HIER voor een 3d-animatie van het complete drieluik.

www.merwedegijzelaars.nl

UPDATE
De besmeuring en ontering van het monument is opgepikt door Hart van Nederland. Een filmteam maakte opnamen bij het beeld aan de Sasdijk, waar onder andere nabestaande Piet Kramer zijn emotionele verhaal deed.

Zondagavond (15-8) is om 22.30 uur fragment te zien bij Hart van Nederland op SBS6. 

Schoonmaak
 Een medewerker van de gemeente Altena maakte het monument inmiddels schoon. Het comité Merwedegijzelaars laat weten: 'Wij hadden via Handhaving doorgekregen dat dat aanstaande maandag zou gebeuren, maar de medewerker in kwestie vertelde aan Piet Kamer dat burgemeester Egbert Lichtenberg opdracht had gegeven dat zaterdag nog te doen. Heel mooi, dat wordt gewaardeerd!'

 

Foto Merwedegijzelaars.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.