vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

‘Muren schimmelen en mijn balken zien wit van de zwam.’

Korenmolen Twee Gebroeders: ‘Als het regent voel ik me net een spons’

29 januari 2022 (door Redactie)

WIJK EN AALBURG - Sven Verbeek, de molenaar van korenmolen De Twee Gebroeders, is blij met het 'mooie nieuws' dat de molen aan de westzijde een pleisterlaag krijgt, de hoek vanwaar de meeste regen komt. Foto's maken duidelijk dat deze ingreep meer dan noodzakelijk is.

Inmiddels liet hij met foto's zien hoe slecht de molen aan de Maasdijk er binnen eigenlijk uitziet. Iets wat je normaliter niet ziet. De molen lijkt een vergiet te zijn. Verbeek: 'Al eeuwen lang worden stenen molens gepleisterd als ze water doorlaten. Nu is deze molen eindelijk ook aan de beurt, en ook dit zal uiteindelijk bij zijn geschiedenis gaan horen.'



Sven Verbeek liet onder het eerdere artikel op Altena.Net ook de molen aan het woord, als deze had kunnen praten: “Eindelijk krijg ik mijn jas! Sinds de gaten die er in 1944 en 1945 in mijn lijf zijn geschoten ben ik al lek. De gaten wel gedicht, maar mijn lijf zit vol haarscheuren. Als het regent voel ik me net een spons. Mijn muren schimmelen en mijn balken zien wit van de zwam. Jarenlang bekeek men mij alleen aan de buitenkant, bij het voorbijgaan. Vond mij mooi, niet wetende hoe slecht en leeg ik mij van binnen voelde. De tijd verstreek. Sinds een paar jaar heb ik weer een echte ziel, ruik ik weer naar graan en meel, maal het fijn, komt er bijna dagelijks iemand mijn wieken losmaken en mijn vang ophalen. Nu ik begonnen ben aan mijn tweede jeugd wil ik ook van binnen weer droog en goed worden. Van alles is al geprobeerd. Sommige ideeën erger dan de kwaal. Ben zo blij dat ik mijn mooie jas nu krijg. Dat hadden ze veel eerder moeten doen. En ik beloof jullie, ik kies de mooiste uit! Want ik wil natuurlijk gewoon blijven pronken, wat ik al 150 jaar daar bovenop die dijk doe!”

Foto Sven op Facebook.

Zie ook:

Lees meer over:

Wijk en Aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.