maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Er werden onder meer 279 opslagbedrijfslocaties bezocht.

Interventieteam controleert meer dan 1500 garage- en 2500 opslagboxen

20 december 2021 (door Altena.Net - redactie)

REGIO / ALTENA - In 2021 werden in de Baroniegemeenten in totaal veertien dagen georganiseerd waarop het Baronie Interventieteam (BIT) in actie kwam. De gemeenten Alphen-Chaam/Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken samen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Er werd in 2021 onder meer gecontroleerd op opslaglocaties, garageboxen en spookbewoning. In totaal werden er tijdens deze controles 1518 garageboxen gecontroleerd, 279 opslagbedrijfslocaties bezocht en 10 selfstorage locaties met meer dan 2500 boxen aan controle onderworpen.

In Altena werden onder andere in het havengebied van Werkendam opslaglocaties en bedrijven bezocht. Burgemeester Egbert Lichtenberg: “In Altena hebben we het afgelopen jaar gemerkt dat de gezamenlijke BIT-acties van toegevoegde waarde zijn tegen ondermijnende criminaliteit. Niet alleen in het opsporen van misstanden, maar ook in de voorlichting van ondernemers en verhuurders van panden om ondermijning tegen te gaan. Dit werd gewaardeerd. We hebben onze inwoners en ondernemers nodig om ongewenste criminele praktijken te voorkomen en aan te pakken.”

Resultaten
Er werden bij deze acties in de Baroniegemeenten onder meer harddrugs zoals crystal meth en tientallen liters GBL in beslag genomen, een grondstof voor GHB. Net als vijf vuurwapens en hennep gerelateerde goederen zoals kweektenten en lampen. Ook werd in totaal 280.000 euro contant geld afgepakt en een Maserati en Ferrari gesignaleerd als mogelijk signaal van ondermijning en nader onderzocht. Hiernaast werden er ook vuurwerk en 66 flessen lachgas in beslag genomen. Vier personen werden aangehouden en illegale bewoning werd beëindigd.

Weerbaar maken
De gezamenlijke acties hadden een dubbel doel. Aan de ene kant het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en aan de andere kant het weerbaar maken van verhuurders.
Pandeigenaren kregen tijdens de acties tips over bijvoorbeeld het opstellen van een goed huurcontract. Ook worden ze erop gewezen dat betalingen altijd via de bank moeten verlopen en dat geen zaken gedaan kunnen worden zonder dat huurders ID-bewijzen hebben overlegd.
Daarnaast kregen verhuurders tips over het treffen van extra maatregelen, zoals het plaatsen van camera’s op afgesloten terreinen, gebruik van een toegangspoort met registratie en het aanbrengen van goede verlichting.
Tot slot werden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden voor het melden van vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik van locaties.

Melden
Wie vermoedens heetf van criminele activiteiten of opvallende zaken kan dat melden bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat de anonimiteit wordt gewaarborgd.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.