dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Rechter veroordeelt Almkerker voor deelname aan criminele drugsorganisatie

18 maart 2023 (door Redactie)

ALMKERK - De rechter veroordeelde een man (28) uit Almkerk, samen met vier anderen, voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. De straffen lopen op van taakstraffen tot 4,5 jaar cel.

Een vijfde persoon wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar wordt wel veroordeeld voor drugshandel. Het zestal was van oktober 2019 tot februari 2021 vooral actief in Leerdam en omgeving. 

Aansturende rol
De politie kreeg de verdachten in het vizier nadat de 39-jarige hoofdverdachte werd aangehouden. De hermandad kreeg meerdere meldingen dat vanuit zijn woning in Leerdam drugs zou worden gedeald. Bij zijn aanhouding werden meerdere telefoons in beslag genomen waarop onder andere belastende gesprekken met medeverdachten stonden. Ook vond de politie op deze ‘dealnummers’ gesprekken met afnemers van drugs. De indruk groeide zo dat het ging om een georganiseerde criminele organisatie die in drugs handelde. De hoofdverdachte, zijn 34-jarige zus uit Delft en een 28-jarige man uit Almkerk hadden een aansturende rol in het geheel. 

Bij de zus werd meer dan 130.000 euro aan cash geld gevonden. Twee andere verdachten uit Leerdam en Culemborg brachten de drugs vooral rond en leverden aan de afnemers. Een man uit Amsterdam was betrokken bij de drugshandel, maar volgens de rechtbank bleef onbewezen dat hij onderdeel uitmaakte van de criminele organisatie. Hij kwam niet voor in tapgesprekken, werd niet herkend door afnemers en was niet in beeld tijdens observaties door de politie. Dat gold voor de andere verdachten allemaal wel.

Straffen
De officier van justitie eiste voor de hoofdverdachte een gevangenisstraf van 6 jaar, maar daar dacht de rechtbank anders over, omdat deze een kortere periode van drugshandel bewezen vond. Gelet op zijn (leidende) rol in het geheel, het beïnvloeden van een getuige én witwassen vond de rechter een gevangenisstraf van 4,5 jaar beter passen. De rechter legde zijn zus een gevangenisstraf op van 2,5 jaar. Naast deelname aan een criminele organisatie werd zij ook veroordeeld voor witwassen en bijstandsfraude (valsheid in geschrift). De andere verdachten werden veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen variërend van 244 dagen tot 2 jaar. Daarnaast legde de rechtbank aan drie van hen ook een taakstraf op.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Almkerk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.