vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Laatste waterberging tegengaan wateroverlast is gegraven

24 maart 2022 (door Redactie)

ALMKERK - In de polder Oude Doorn bij Almkerk leggen ZLTO en Waterschap Rivierenland de laatste waterberging aan in een lange reeks om in Altena wateroverlast te beperken. Maandag (21-3) markeerden bestuurders deze mijlpaal op locatie.

Door extreme neerslag kampte het landelijk gebied van Altena in 2014 en 2015 met wateroverlast. Tal van maatregelen volgden: waterbergingen, ruimere watergangen en riolen, nieuwe duikers en stuwen, natuurvriendelijke oevers. Alles om het watersysteem robuuster te maken.

Als laatste in de reeks maatregelen is nu de waterberging ‘Alm en Biesbosch’ in Almkerk gereed. ZLTO leidde het project dat mede mogelijk werd gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3. Watergangen werden groter en kregen natuurvriendelijke oevers, akkerranden zijn vergraven en er kwam een waterberging van 1,6 hectare.

Klimaatrobuust
Esther Groenenberg, heemraad Waterschap Rivierenland: “Deze waterberging is de laatste maatregel in een lange reeks, om wateroverlast in Altena te beperken. In dit geval is het waterschap co-financier en ZLTO is onze partner als trekker van dit project met twee grondeigenaren. Mijn complimenten voor jullie vasthoudendheid om hier het watersysteem klimaat robuust te maken. In de ‘polder van de toekomst’ blijf ik graag met ZLTO zoeken naar wat wel en niet werkt in Altena.”

Navolging
Janus Scheepers, bestuurder ZLTO: “Ik ben blij dat Waterschap Rivierenland, ZLTO en lokale agrariërs de handen ineen hebben geslagen om het water te beheersen en het belang van natuur en landbouw dienen. De steun van de provincie Noord-Brabant en de EU was onontbeerlijk. Het project ‘Alm en Biesbosch’ verdient navolging. De oplevering van de waterberging leidt niet alleen tot een betere beheersing van het wassende water, maar zorgt er ook voor dat boeren hun maatschappelijk belangrijke werk kunnen blijven doen. Dat is belangrijker dan ooit."

Foto Waterschap/ZLTO

Lees meer over:

Almkerk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.