zaterdag 30 september 2023

Alles over Altena

Molenaar Sven Verbeek vertelt graag over zijn vak aan iedereen die het horen wil.

Korenmolen, maar ook even 'feestvarken': De Twee Gebroeders 150 jaar

30 september 2022 (door Altena.Net - redactie)

WIJK EN AALBURG - 150 jaar. Een respectabele leeftijd. Korenmolen De Twee Gebroeders tikt die leeftijd aan op zaterdag 1 oktober. Om die verjaardag in te luiden, versierde molenaar Sven Verbeek de wieken en zette ze om 12.00 uur vrijdagmiddag in beweging voor een marathon van 30 uur. Continu. Of er genoeg 'woei' is, de molen draait in de nacht van vrijdag- op zaterdag dus ook gewoon door, is even afwachten. Verbeek heeft er in ieder geval goede hoop op.

Kinderen van cbs De Hoeksteen en obs Henri Dunantschool uit Wijk en Aalburg beschilderden een felicitatiezeil dat door Verbeek met plezier aan de wieken werd bevestigd. Het geeft de feestvreugde een extra tintje ... Op vrijdagmorgen is Verbeek nog druk in de weer, samen met Koen, om alles in gereedheid te brengen voor de feestelijkheden. Het lijstje wordt afgevinkt: 'Beschilderde zeilen binnen? Check! Springkussen voor de kids aanwezig? Check! Vlag in top? Check! Molen opgeruimd? Check!' Verbeek en zijn collega's  moeten nog het een en ander aan 'leuke dingen klaarzetten', maar verder zijn ze er weer klaar voor en hebben ze er zin in. De passie bij Sven en collega's spat er in ieder geval af. De activiteitenlijst ziet er gezellig uit. Er is een speurtocht, een fotowedstrijd, een verrassing en nog meer ... (Tekst gaat door onder de foto).

Steenzolder
Op de vraag 'wat de molen precies doet' en 'hoe het allemaal werkt' wordt niet aan dovemansoren gesteld. Sven Verbeek vertelt het graag en neemt je met alle plezier mee de molen in, smal, steil trappetje op naar de maalzolder, de maalbak, naar de omloop en nog hoger naar de steenzolder, de plek waar het echte malen plaatsvindt. Granen, meel, bloem, bax- en broodmixen, alle producten worden er op ambachtelijke wijze bereid met lokale grondstoffen.

Wie nog meer van wil weten over het verhaal van deze historische molen, maar ook hoe hij maalt, waarom en voor wie, moet zaterdag echt even een kijkje gaan nemen aan de Maasdijk in Wijk en Aalburg. Want ... 'Assie draait, issie open!'

Altenase Molendag
Zaterdag, 1 oktober, is het niet aleen de verjaardag van de Wijkse korenmolen, ook wordt dan de Altenase Molendag georganiseerd. Alle molens in Altena zijn open en te bezichtigen voor wie wil.

Reportage
Een team van Altena TV nam de camera ter hand, ging naar Wijk en Aalburg en nam alvast een kijkje bij en in De Twee Gebroeders ...

Foto Mediaplein Altena.Net.

Zie ook:

Lees meer over:

Wijk en Aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.