donderdag 8 juni 2023

Alles over Altena

De bellen worden met de hand geplukt en gedroogd.

Hop van Altena zoekt locaties voor HopHof

27 maart 2023 (door Altena.Net - redactie)

ALTENA - Stichting Hop van Altena is ook dit jaar weer opzoek naar locaties waar een hophof is historische stijl aangelegd- èn onderhouden kan worden.
Hop van Altena heeft als doel de middeleeuwse hopteelt in Altena, als vergeten immaterieel erfgoed, weer zichtbaar te maken in het landschap. Eeuwenlang hebben de hoge hopstaken in- en rond de 21 kernen van Altena het cultuurlandschap gedomineerd. Ook de hopteelt zelf behoort tot het historisch DNA van de streek.

De stichting helpt de eigenaar/initiatiefnemers aan materiaal en hopplanten als blijkt dat er voldoende anderen zijn (bijvoorbeeld omwonenden) die mee willen helpen met het onderhouden van zo'n hophof. De jaarlijkse oogst was vroeger een waarlijk streek gebeuren waar jong en oud meehielp. Want de hopbellen verwelken snel en moeten dus zo snel mogelijk met de hand geplukt en daarna gedroogd worden. Na afloop werd de hoppluk feestelijk afgesloten.

Lokale gemeenschap
De formule van het Hophoven-project is dat als de hophoven voldoende hop produceren, zij de daarvan gebrouwen bier zelf kunnen gaan verkopen. Uit de opbrengst daarvan dient het hophof onderhouden te worden. Mocht er dan nog geld overblijven dan dient dat besteed te worden aan activiteiten ten behoeve van de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld door een hopoogstfeest te organiseren.

Naast buurten en wijken melden zich ook ook steeds meer toeristische ondernemingen aan. Stichting Hop van Altena is hard bezig om het eiland van Altena als hét hopeiland van Nederland te positioneren. Door het sterk opkomend biertoerisme blijken steeds meer mensen bereid te zijn om de hop in Altena te komen plukken.

Contact
Hop van Altena zoekt met name locaties in de kernen Uitwijk, Veen, Waardhuizen, Werkendam en in de Biesbosch. Maar ook andere locaties zijn ook welkom.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@hopvanaltena.nl of door te bellen of app'n naar 06 53 20 60 99.

Foto Stichting Hop van Altena.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.