dinsdag 3 augustus 2021

Alles over Altena

De Kromme Nol hoeft (nog) niet gesloten te worden.

Hoogwater onderweg naar de regio

16 juli 2021 (door Altena.Net - redactie)

REGIO - De Maas bereikt dit weekend in rivierenland het hoogste niveau ooit gemeten. Langs de Rijn en de Waal wordt een hoogte verwacht die vergelijkbaar is met die van afgelopen februari.

Het betekent dat Waterschap Rivierenland langs de Maas meer maatregelen neemt dan langs de Rijn of Waal. De dijken zijn berekend op deze waterhoogten. Evacueren achter de dijk is in het gebied van Waterschap Rivierenland niet aan de orde. Het waterschap adviseert agrariërs dringend om hun vee uit de zomerpolders en uiterwaarden te halen. Campings op deze locaties adviseren we om waar mogelijk op te breken.

Dijkbewaking
Langs de Maas en Afgedamde Maas start het waterschap met dijkbewaking: zaterdag in het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard, zondag in het Land van Altena. Daarmee controleert het waterschap de staat van de dijken en worden risico's op tijd gezien. Bij de Maas loopt het gebied tussen de dijken onder. Het water zal tegen de Maasdijken staan. Bij Heerewaarden gaat een coupure in de Maasdijk dicht.

Kromme Nol dicht
Door het hoge water op de Maas stijgt ook het water in de Afgedamde Maas. Het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan. Deze stukken land zijn bedoeld om water op te vangen. Langs de Afgedamde Maas zullen buitendijkse tuinen, campings en uiterwaarden onder water staan tot een niveau van maximaal 3,50 meter +NAP. Bij dit niveau sluit de Kromme Nol kering bij Wijk en Aalburg. Dit zou voor het eerst zijn sinds de oplevering in 2001.

Woudrichem
Door alle kolkende en verwoestende wateroverlast in België, Duitsland en Limburg stijgt het water bij Keulen. Stadsgids Jos Korthout ziet dan ook een watergolf op Woudrichem afkomen. Camping de Mosterdpot in de uiterwaard wordt al ontruimd. De strandjes staan reeds onder water. 'Het water zal net niet den Bol op komen spoelen. De schotbalken hoeven dus niet in de Waterpoort.'

Waarschuwing
Tot slot een waarschuwing: 'Ga NIET zwemmen in grote rivieren als de Rijn en de Maas. Dit geldt ook voor zwemwater dat in verbinding staat met deze rivieren. Zwemmen in de rivier wordt altijd afgeraden. Door de stroming zijn de rivieren nu extreem gevaarlijk.'

UPDATE
Langs de Afgedamde Maas liggen vier zomerpolders (Nederhemert Zuid, Nederhemert Noord, Konijnenwaard en Poederoijen). Volgens de laatste voorspellingen wordt de waterstand 2,88 meter +NAP. Het Waterschap verwacht nu dat alleen de zomerpolder bij Nederhemert Noord mogelijk volloopt. De Kromme Nol kering hoeft voorlopig nog niet gesloten te worden.

Rondom Alem water komt te staan. Alem blijft via de Jan Klingenweg bereikbaar. Ook bij Bern worden geen problemen verwacht. Bern blijft bereikbaar via de Bergsche Maasdijk.

Foto Redactie Mediaplein AltenaNet

Lees meer over:

hoogwater
Deel dit bericht met je vrienden!