vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Het vertrouwen dat het ooit goed komt, is op. Aldus CZ.

Doek valt voor Altenastaete, CZ zegt contract op

28 november 2022 (door Redactie)

NIEUWENDIJK / WERKENDAM: Het doek lijkt definitief te vallen voor Altenastaete. CZ Zorgkantoor heeft namelijk het contract opgezegd. Het ontbreekt deze partij aan vertrouwen dat Altenastaete goede zorg kan bieden. De instelling heeft twee woonzorgcomplexen. Naast Nieuwendijk ook een locatie in Werkendam. Slecht nieuws dus voor de 21 bewoners van de zorginstelling. Zij moeten nu gedwongen gaan verhuizen. Sneu, want wie oud en kwetsbaar is, zit daar gemeenlijk niet echt op te wachten.

Het management van CZ-zorgkantoor verklaart in het AD dat het niettemin ‘niet langer verantwoord is dat de bewoners daar nog lang verblijven. De continuïteit van de zorg is in het geding.’

Zorgkantoor
Wie langdurig intensieve zorg of toezicht nodig heeft, kan ondersteuning krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Onder andere CZ-zorgkantoor regelt die Wlz-zorg. Het Zorgkantoor werkt in opdracht van de overheid.

CZ is ook de instantie die in het recente verleden meerdere keren heeft geconstateerd dat Altenastaete de verplichtingen uit die overeenkomst niet nakomt. Ondanks onderzoeken en verbetertrajecten leidde een en ander kennelijk niet tot (voldoende) verbetering. CZ heeft daarom besloten het contract te ontbinden. Hiermee stopt de financiering.

Overname
Via gesprekken met directie en Raad van Commissarissen en ingehuurde externe inzet werd geprobeerd de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Kennelijk zonder resultaat. Er werden ook nog overnamekandidaten gezocht, maar deze haakten uiteindelijk af. 

Onder vuur
Altenastaete, met een capaciteit van 31 bewoners, staat al veel langer bloot aan kritiek. Naar aanleiding van berichtgeving in het Algemeen Dagblad en een reportage van het onderzoeksjournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) werd eerder (2019) duidelijk dat de zorg fundamenteel tekort schoot. Bekend werd toen dat de kwaliteit van het eten slecht was, de appartementen niet goed werden schoon gehouden en het aan goede zorg ontbrak voor bewoners. Familie die kritisch was, werd gemeden en personeel vertrok voortdurend vanwege een verziekte werksfeer door initimidatie en kleineren. Ook waren er vragen over de grote winsten die Altenastaete, ondanks dat alles, boekte. Het declaratiebeleid lag toen onder vuur.

Onderzoek
Door de ontstane publiciteit volgde toen een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het rapport dat volgde, was snoeihard. De inspectie noteerde daarin ook twijfels te hebben aan de competenties van de directie.
Wel moet gezegd worden dat dezelfde Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in februari 2022 stelde dat de kwaliteit van de zorg voldoende verbeterd was. CZ dacht daar kennelijk anders over.

Wachtlijsten
Hoe dan ook, de huidige 21 bewoners zijn de dupe. Zij moeten uiterlijk op 28 februari een nieuwe woning vinden. CZ bemiddelt en is al gestart met een inloopspreekuur. Feit is wel dat er in verzorgingshuizen lange wachtlijsten zijn, iets wat het herplaatsen bemoeilijkt. CZ wil er niettemin alles aan doen om voor iedereen een passende oplossing te vinden. 

De instelling is verzocht om een reactie, maar was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Foto Streetview Google.

Zie ook:

Lees meer over:

Nieuwendijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.