dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Beverholen in dijken gedicht voor hoogwaterseizoen

2 november 2023 (door Redactie)

REGIO - Op verschillende plekken in het rivierengebied is Waterschap Rivierenland bezig om holen van bevers in dijken te dichten. Onder meer in Ophemert en Dussen zorgt het dier voor schade aan dijken die juist in het winterse hoogwaterseizoen veiligheid bieden aan mensen. De schades werden ontdekt tijdens een nieuwe extra inspectie.

Eind september werden gaten gedicht in de Maasdijk bij Nederasselt, bij het Molenwiel. Eind oktober gebeurde dat aan de Waaldijk bij Dodewaard, nabij de voormalige kerncentrale. In november herstelt het waterschap schade aan de Maasdijk in Dussen.
Op 1 november repareerde het waterschap schade in de Waaldijk bij Ophemert. Ook hier werden aan de rivierzijde meerdere holen gedicht.

Extra inspectie
De schades werden ontdekt tijdens een extra inspectie op de waterlijn die dit najaar is uitgevoerd door muskusrattenbestrijders – bij uitstek de kenners van dierlijke graverij in de natuur. Deze nieuwe inspectie is onderdeel van steeds meer inzet: het waterschap ziet het aantal bevers en schades toenemen.

Bever gedijt
De bever doet het goed in het rivierengebied. Dat is gunstig voor de ecologie, de bever is de bekroning van natte natuur. Maar de groeiende populatie is een risico voor de dijken langs de grote rivieren, waarachter een miljoen Nederlanders wonen en werken.
Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor hun waterveiligheid. 'Omdat de bever een inheemse beschermde diersoort is, werken we met een beverprotocol. Jaarlijks herstellen we steeds meer schades.'

 

Lees meer over:

Dussen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.