vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Herinneringen aan Koude Oorlog ook in Altena nog zichtbaar

14 oktober 2022 (door Redactie)

ALTENA - De gidsen van Fort Altena Brabants Landschap nemen, in samenwerking met Erfgoed Altena, deel aan het Koude Oorlog Centrum Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Koude oorlog weekend op 22 en 23 oktober. Het weekend is een landelijk initiatief van Erfgoed Koude Oorlog - 60 jaar Cubacrisis. Aanleiding zijn de herinneringen aan de Cubacrisis van zestig jaar geleden. De Koude Oorlog is een van de 56 vensters van de Canon van Nederland.

Zestig jaar na de Cubacrisis en drieëndertig jaar na de val van het IJzeren Gordijn, en daarmee het einde van de Koude Oorlog, zijn ook in Altena nog tastbare herinneringen te vinden van een geheime tweede infrastructuur aangelegd voor de civiel-militaire verdediging, het bestuur van het land en de bescherming van de bevolking. Zo werd in de jaren vijftig de NATO brug tussen Sleeuwijk en Gorinchem, Vesting Gorinchem aangelegd en werden op Fort Altena en Fort Bakkerskil zogenaamde MOB-loodsen gebouwd. 

Schietbaan
Op Fort Altena werden schietoefeningen gehouden door de Bescherming Bevolking, de schietschijvenkelder op het terrein herinnert nog aan die schietbaan. Op Fort Steurgat is in de jaren zestig een noodzetel voor de Scheepvaart ingericht. In de jaren zeventig wordt zowel Fort Altena als Fort Bakkerskil verbouwd tot onderkomen van de geheime Stay Behind organisatie. In het torenfort van Fort Altena werden onder andere moderne deuren, centrale verwarming, vaste vloerbedekking en TL-buizen aan gebracht. 

Brug
Tijdens het Koude Oorlog weekend wordt op Fort Altena een filmpje vertoond over de NATO-brug in de uiterwaarden, met uitleg over de bouw van de noodbrug en de rol van Fort Altena daarbij. Ook zijn foto’s en andere documenten uit die tijd te zien. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de schietschijvenkelder en de schietbaan. Op het Fort is een routebeschrijving naar de restanten van de NATO-brug in de uiterwaarden van Sleeuwijk. Deze zijn vrij toegankelijk. 

Herinneringen
Verder worden mensen uitgenodigd die nog herinneringen hebben aan de tijd dat de Bescherming Bevolking schietoefeningen hield op Fort Altena. Ook mensen die nog iets kunnen vertellen over de periode dat de geheime Stay Behind organisatie op Fort Altena en Fort Bakkerskil actief was, zijn meer dan welkom. Hun herinneringen worden opgetekend, zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht. 

Fort Altena is 22 en 23 oktober van 11.00-17.00 uur te bezoeken.

(Bron: Liniepadfestival)

Foto Liniepad Festival.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.