dinsdag 22 juni 2021

Alles over Altena

“Heen môtte betale en weer weer”
In 1983 is Janus op zijn boot overleden.

“Heen môtte betale en weer weer”

10 juni 2021 (door Altena.Net - redactie)

WOUDRICHEM - Janus Baks, wie in Woerkum kent hem niet? De man die gek was van vissen, de visserij en van Woerkum. Een herinnering aan een markant mens...

Baks verzamelde alles wat over de visserij ging. Zijn zijn grootste aankoop was wel de schokker in 1982, een oud vissersschip zonder motor waar vissers vroeger mee op pad gingen, getrokken door een sleepboot. Ze waren dan wel een week van huis en leefden in het vooronder. Janus vond 'dat de minse', zoals hij dat zei, 'moesten weten hoe ze dâ vroeger dèje.'

Visserijmuseum
Maar Janus zette zich voor meer dingen in voor zijn geliefde Woerkum. Rond 1970 stampte hij het visserijmuseum uit de grond. Onder in de kerktoren werden de netten en gereedschappen uitgestald om de mensen te laten zien wat er allemaal bij komt kijken voor ze een visje op hun bord hebben liggen.

In 1977 verhuisde het hele spul naar het Arsenaal waar het nu nog gehuisvest is en waar de collectie behoorlijk uitgebreid is. “Je moet snel zijn als je nog iets vast wilt leggen over de visserij van Woerkum”, zei Baks. “Straks weet niemand meer waarom er twee zalmen in ons wapen zitten.”

Visserijdagen
In 1980 bedacht hij de eerste visserijdagen en hing er drie dagen de zware geur van gebakken vis boven Woerkum. Zo liet Janus niet alleen het visjes vangen aan de Woerkummers zien, maar ook hoe ze een visje moesten bakken. We voelden ons allemaal Woerkumse vissers in die dagen.

Voetveer
Janus was beroepsvisser in de winter, maar het water trok altijd aan hem zodat hij op een goede dag in het zomerseizoen de veerman werd van het voetveer van Woerkum naar Slot-Loevestein.

Hij zette gedurende vele jaren duizenden mensen over en werd onvergetelijk door zijn kreet op het bord bij het voetveer... “Heen môtte betale en weer weer”

In 1983 is Janus op zijn boot overleden, terwijl hij bezig was met wat hij het liefste deed... vissen...

Schokker
De plannen die Janus met de schokker had lijken nu toch werkelijkheid te worden. Na jaren van roesten en wachten op genoeg centjes is het er dan toch van gekomen en ligt het drijvend erfgoed van Janus niet meer door te roesten op de Historische Stadshaven maar wordt hij door drie vrijwilligers, die zich de Drie Musketiers noemen, weer in de originele staat teruggebracht. De schokker is gered

Oproep voor Janus
"Laten we nu ook met z’n allen, ter ere van Janus, proberen het Visserijmuseum te redden, zodat ook dat stukske geschiedenis over de visserij van Woerkum blijft bestaan.

We genieten in Woerkum nog steeds van de initiatieven van Janus en als straks het eerste rondje wordt gevaren met de schokker op de Waal, proosten we op deze markante Woerkummer." Aldus Vestingkrant 't Poortaol.

Wat zou Janus dan trots geweest zijn.

('t Poortaol)

Foto ‘t Poortaol.

Lees meer over:

janus baks Schokker
Deel dit bericht met je vrienden!