woensdag 1 februari 2023

Alles over Altena

Weg is weer open, definitieve toplaag volgt in voorjaar 2023

Gerenoveerde Kerkstraat in Hank is weer open 

1 december 2022 (door Altena.Net - redactie)

HANK - De Kerkstraat in Hank is sinds donderdag (1-12) weer volledig toegankelijk voor verkeer. Sinds mei was de weg steeds in delen afgesloten om te werken aan het verminderen van water- en verkeersoverlast.

Tijdens de afsluiting is het riool vervangen, kreeg de weg een nieuwe fundering en werd deze opnieuw ingericht en geasfalteerd. Dit alles voor een veilige en leefbare Kerkstraat.

Zo liggen er nu twee rioolbuizen. Een voor afvalwater en een voor regenwater. Door het gescheiden afvoeren kan het riool zwaardere buien aan. Hiermee vermindert de kans op wateroverlast. Iets waar de Kerkstraat in het verleden regelmatig mee te maken had.

Om de verkeersveiligheid te vergroten werd een aantal maatregelen genomen. Zo zijn er onder andere verhoogde verkeersplateaus geplaatst en zit er nu een knikje in de weg. Door verhoogde kruispuntvlaken en een voetgangersoversteek zijn de oversteekmogelijkheden verbeterd. De inrichting van de straat is zo ontworpen dat deze bijdraagt aan het houden van de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Ook de fietssuggestiestroken en - straks - de definitieve klinkerprint herinneren verkeersdeelnemers daaraan.

Minder overlast
De fundering onder de weg is vervangen en de klinkerbestrating is ingeruild voor asfalt. Dit moet bijdragen aan minder overlast voor bewoners van de Kerkstraat door trillingen en geluid van zwaar verkeer.

Afwerking
De huidige weersomstandigheden verhinderen een definitieve afwerking van de weg. Door wat vertraging de afgelopen weken zijn de nachten nu te koud om de definitieve roodbruine toplaag aan te brengen. Als de aannemer dit wel doet bestaat het risico dat er deze winter barsten komen in de bovenste laag. We kiezen voor de veiligste oplossing, door deze laag in het voorjaar aan te brengen. Dit betekent helaas wel dat de weg volgend voorjaar een paar dagen dicht moet.

Vervolg
Voor de komende maanden is een tijdelijke asfaltlaag aangebracht met markering voor fietsstroken. In het voorjaar vervangen we de tijdelijke laag door de definitieve laag. Die krijgt een print van klinkers en een rode fietsstrook, passend bij het dorpse karakter en toegestane snelheid.

De groenvakken worden voor de kerst beplant. Het aanplanten van acht bomen gebeurt najaar 2023. Eerst moet de definitieve toplaag zijn aangebracht. Dat gebeurt komend voorjaar.

Samen
Bewoners van de Kerkstraat hebben meegedacht over de plannen. Hun input is zoveel mogelijk meegenomen. Wethouder Hans Tanis: ‘Zeven maanden was een belangrijke weg door Hank dicht, dat is niet niks. Ik wil de inwoners en ondernemers van Hank bedanken voor het meedenken en voor hun geduld tijdens de afsluiting van de weg. Ik ben blij met het mooie resultaat.‘

Lees meer over:

hank
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.