vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Kleine agrarische windmolens kunnen wel, vindt de politiek.

Gemeenteraad wil géén grote windmolens in Altena

8 februari 2023 (door Redactie)

ALTENA -Met 19 stemmen voor en 8 tegen werd dinsdagavond (7-2) de motie aangenomen tegen de komst van windmolens tussen Hank en Dussen. De motie kwam van VVA en werd gesteund door de VVD, CDA, SGP en AltenaLokaal. De ChristenUnie en Progressief Altena hadden hun bedenkingen en stemden tegen. De partijen vonden de oproep 'zeer onverstandig' omdat je hiermee 'het kind met het badwater weggooit'. 

Het bedrijf Edelweiss Renewables heeft plannen om in Altena tussen Hank en Dussen een windmolenpark te realiseren. Op 24 juni 2019 werd hidrtoe een principeverzoek bij de gemeente Altena ingediend. Naast wind wordt ook gedacht aan zonopwekking alsook via waterstof. Het project werd steeds met ambtenaren besproken. De gemeenteraad heeft altijd aangegeven geen windmolens in Altena te willen, met uitzondering van kleine agrarische windmolens.

Inbreng
Dit was ook de inbreng van de gemeente bij het opstellen van de Regionale Energie Strategie (RES). Dit plan kreeg daarnaast de steun van alle gemeenten in de regio en de provincie.

Zinloos
Indiener Henno Timmermans (VVA) in de motie: ‘Het is daarom zinloos om nu kostbare tijd te steken in een verzoek als dit. Bovendien is iedereen gebaat is bij duidelijkheid.’

Blijven uitdragen
De motie stelt dat de gemeente Altena geen grote windmolens wil op haar grondgebied. Door de aangenomen motie willen betrokken partijen dat het college van burgemeester en wethouders deze raadsuitspraak moeten blijven uitdragen met iedereen die een initiatief voor windmolens in Altena wil ontwikkelen.

De gemeente moet daarom niet meer dan de noodzakelijk minimale ambtelijke en bestuurlijke tijd steken in initiatieven voor grote windmolens. Waarvan akte.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Windmolens Almkerk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.