maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

In plaats van weggooien en vernietigen, mensen helpen.

Gemeente start proef tegen medicijnverspilling

29 mei 2021 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Veel medicijnen die over zijn, verdwijnen in de vuilnisbak. Of worden door het toilet gespoeld. Dat is slecht voor het milieu en met name slecht voor het oppervlaktewater. Ieder jaar stroomt 190.000 kilo aan medicijnresten door de zuiveringsinstallaties. Die resten kunnen veel installaties er niet goed uitfilteren en via kleine beekjes en riviertjes stromen de medicijnresten terug de natuur in. Ook maatschappelijk gezien is het niet wenselijk nog goede medicijnen te vernietigen. Om die redenen doet de gemeente mee aan een proef om medicijnverspilling tegen te gaan.

Het gaat om een proef van Logistics Community Brabant (LCB). Het Rode Kruis haalt hiervoor de komende maanden medicijnen op bij de milieustations. In het onderzoekscentrum van LCB in Breda worden ze gesorteerd en geselecteerd. Volledige verpakkingen die schoon en onbeschadigd zijn, met een minimale houdbaarheidsdatum van 6 maanden, blijven in het sorteercentrum. Deze worden opnieuw aangeboden aan bijvoorbeeld landen of organisaties die een tekort aan medicijnen hebben.

Duurzaam
De proef loopt tot begin juli. Naast maatschappelijke baten is het duurzamer, wordt verspilling tegengegaan en wordt bespaard op afvalkosten.
Wethouder Roland van Vugt: “In plaats van weggooien en vernietigen, kunnen we met niet gebruikte medicijnen mensen helpen. Daarnaast bespaart het dure stortkosten. Minder verspilling dus. Bovendien ontzien we zo ook het milieu. Daarom doen we in Altena hier graag aan mee.”

Logistics Community Brabant Logistics Community Brabant (LCB) is een organisatie die ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoekers bij elkaar brengt voor logistieke innovatie. Een van de thema’s waar LCB aan werkt is het terugdringen van medicijnverspilling. Daarvoor wordt ook samengewerkt met gemeente Breda.

Lees meer over:

medicijnen oppervlaktewater
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.