zondag 10 december 2023

Alles over Altena

De gemeente Altena telt 2 miljoen m2 aan asfalt.

Gemeente legt proefstrook bio-asfalt aan op Midgraaf

1 november 2021 (door Redactie)

ALMKERK - Op de Midgraaf is maandagochtend (1-11) een proefvak van 300 meter bio-asfalt gelegd. Bio based dus. Wethouder Roland van Vugt alsmede de raadsleden Pim Bouman (VVD Altena) en Christian Alderliesten (Progressief Altena) waren aanwezig bij de start van de proef door de gemeente Altena. 

Het huidige bindmiddel in asfalt is gebaseerd op aardolie. In deze proef wordt bitumen vervangen door lignine, een plantaardig restproduct. De gemeente Altena, met ruim 2 miljoen m2 asfalt, wil zo zijn ‘steentje’ bijdragen aan deze duurzame innovatie.

Veelbelovend
Van Vugt: 'De eerste proeven zijn veelbelovend. Het kan dus ook anders en duurzamer. Deze innovatie past mooi in de duurzaamheidsambities van de gemeente Altena. Altena is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Wij beheren dan ook vele kilometers asfalt. Heel mooi als we door middel van innovatie en samenwerking asfalt duurzamer kunnen maken.' 

Landelijk programma
De proefstrook is van het landelijke CHAPLIN programma. De proefstrook in Almkerk wordt net als de andere proefstroken de komende jaren gemonitord. Het doel is dat het lignine asfalt minimaal gelijkwaardig en liefst beter presteert dan het referentievak uit 'standaard asfalt'. Als asfalteren voortaan kan met lignine in plaats van bitumen, levert dat een flinke CO2-reductie op en wordt de wegenbouw minder afhankelijk van aardolie.

Foto gemeente Altena.

Zie ook:

Lees meer over:

Almkerk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.