woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Gemeente gaat aan de slag met parkeerproblematiek Werkendam

2 juni 2023 (door Redactie)

ALTENA - In Werkendam is de afgelopen jaren op diverse plekken gebouwd. Door die activiteiten ontstonden ter plaatse geregeld  parkeerproblemen. Gemeente Altena onderzocht de parkeersituaties en neem een aantal korte- en lange-termijn-maatregelen om de (toekomstige) parkeerdruk te beperken.

Eerder dit jaar stelde SGP Altena de nodige vragen over de parkeercapaciteit in Werkendam. Ook de gemeenteraad sprak zorgen uit over de parkeersituatie in het centrum. Het college heeft inmiddels een onderzoek laten uitvoeren naar de parkeercapaciteit ter plaatse.

Onderzoek
In juni 2022 zijn in een groot deel van de kern Werkendam parkeertellingen verricht. Dat gebeurde zowel in het centrumgebied met winkels als ook de woonwijken er omheen. De tellingen vonden plaats tijdens zes dagen gedurende vier tijdsblokken tussen 9.00 uur in de ochtend tot 2.30 uur in de nacht.
Bij het onderzoek is rekening gehouden met de geplande woningen en parkeerplaatsen in het gebied de Burcht, dat op het moment van het parkeeronderzoek (juni 2022) nog in ontwikkeling was.

Geen ruimte meer
Voor de situatie in het onderzoeksgebied blijkt op basis van het momenteel beschikbare aantal parkeerplaatsen dat er eigenlijk amper tot géén ruimte is voor nog meer parkeerverkeer. Het college laat de raad weten: 'Dat betekent dat toevoeging van woningen of bedrijfsmatige activiteiten en/of wijziging van functies in bestaande verblijfseenheden (van detailhandel/bedrijf naar woning) feitelijk niet kunnen worden gerealiseerd. Tenzij op eigen terrein in voldoende parkeercapaciteit kan worden voorzien. Immers door toevoeging of wijziging neemt de parkeerdruk op openbaar
 errein en daardoor zoekverkeer toe.'

Aan de slag
Na de onderzoeken en analyseren van de gegevens gaat de gemeente nu aan de slag met de oplossingen. Dat wil zeggen dat het bestaande aanbod aan parkeerplaatsen zal worden uitgebreid en dat de fietsers gefaciliteerd gaan worden door goede fietsparkeervoorzieningen rondom de Hoogstraat.
Ook wordt gekeken of de 'routering' binnen het centrum anders kan worden vormgegeven. De herinrichting en/of verplaatsing zaterdagmarkt wordt nader onderzocht. Ook wil het college de mogelijkheden onderzoeken of er een grote parkeervoorziening (circa 100-200 parkeerplaatsen) in het centrum kan worden gerealiseerd.

Gestart
Met de eerste twee genoemde activiteiten is een start gemaakt. Het college informeert: 'Onder andere worden na de zomer plannen besproken met omwonenden en de Historische Vereniging om een aantal parkeerplaatsen (circa 10) achter Hoogstraat 76 (voormalige tuin van ABN/AMRO) te realiseren. Ook worden tellingen verricht om een scherper beeld van de routing te krijgen en de wijze waarop deze kan/moet worden aangepast. Voorts wordt in overleg met de BIZ en de Dorpsraad bezien op welk wijze we het fietsen kunnen stimuleren en waar welke fietsparkeervoorzieningen kunnen worden
gerealiseerd.' Voor de overige zaken is gestart met het aantrekken van 'externe ondersteuning'.

Foto archief ter illustratie

Zie ook:

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.