vrijdag 21 januari 2022

Alles over Altena

Fort Bakkerskil, één van de vier forten in Altena.

Gelukt! Nieuwe Hollandse Waterlinie Werelderfgoed

26 juli 2021 (door Altena.Net - redactie)

ALTENA - REGIO: De Nieuwe Hollandse Waterlinie is 85 kilometer lang en omvat 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en staat sinds maandag (26-7) op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Door het besluit werd de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996) uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan nu 'gekoppeld' verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

Hoera!
Ook in de gemeente Altena maakt een viertal forten, twee sluizen, diverse kazematten en één vesting deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat zijn Fort Altena, Fort Bakkerskil, de Papsluis, Fort Steurgat, Fort Giessen, vestingstad Woudrichem én de  sluis.

Wethouder van de gemeente Altena, Paula Jorritsma, is meer dan blij. Ze is ‘toevallig’ op Fort Giessen als zij het nieuws verneemt: ‘Hoera! En dat terwijl ik net wegfiets van één van de geweldige forten die er onderdeel van uit mogen maken.’ Maar ook: 'Ik ben enorm blij en trots dat Unesco de waarde van de Waterlinies erkent. We kunnen de linie nu als richtsnoer gebruiken om ons gebied én toekomstbestendig én met respect voor de historie in te richten. Dat biedt zoveel mooie kansen. Onze cultuur moeten we koesteren als ons fundament, als de bodem van de taart en niet als de kers er bovenop.'

Loevestein
Slot Loevestein maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en kreeg met de inschrijving dus ook de status van Werelderfgoed. Evenals eerder bijvoorbeeld de Chinese Muur, het Groot Barrièrerif in Australië en de piramides in Egypte. Al met al een indrukwekkend en internationaal ‘gezelschap’, waar de gemeenten Altena en Zaltbommel maar war graag in verkeren.

Internationale erkenning
Kathleen Ferrier (voorzitter Nederlandse Unesco Commissie) vindt de inschrijving een prachtig voor Nederland. “Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd.”

Boris van der Ham (voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland): “Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet: Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst.”

Foto Mediaplein Altena.Net.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.