vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Fort Bakkerskil genomineerd voor “Mooiste Fort”

10 april 2023 (door Redactie)

NIEUWENDIJK - Fort Bakkerskil is in de race voor het "Mooiste fort van Nedetland". De uitbaters van Bed and Breakfast Fort Bakkerskil aan de Kildijk hebben - om te winnen - daar stemmen voor nodig.

Marco en Hanny van Beek laten weten: 'Een erfgoed behouden zoals Bed and Breakfast Fort Bakkerskil is veel werk, heel veel werk en het zou leuk zijn als jullie op ons stemmen voor het mooiste fort van Nederland.'

Stemmen
Mooistefort.nl is een initiatief van Forten.nl. 'Daar doen wij uiteraard ook aan mee!'

Uw stem uitbrengen kan via deze link.

'Alvast bedankt voor de moeite en namens ons en de vrijwilligers heel erg bedankt.' Aldus beheerdersechtpaar Verbeek.

Historie
Forten werden van oorsprong gebouwd op zwakke plekken in de verdedigingslinie. Zo werd Fort Bakkerskil tussen 1877 en 1880 gebouwd om de nabijgelegen Papsluis te beschermen. Deze sluis uit 1815 vormde de verbinding tussen het water van de Bakkerskil en de lager gelegen polders.

Tijdens de mobilisatieperioden 1914-1918 en 1939-1940 bood Fort Bakkerskil onderdak aan bijna honderd soldaten. Uiteindelijk werd hier echter niet gevochten en sinds 1951 is het fort niet meer in gebruik voor militaire doeleinden.

In 2007 werd het fort aangekocht door Brabants Landschap. Om de oude zichtlijnen naar de Papsluis te herstellen werden drie van de vier opslagloodsen gesloopt. Verder werd de oorspronkelijke walstructuur hersteld en is het hoofdgebouw volledig gerestaureerd. Sinds april 2012 heeft het fort een nieuwe bestemming als Bed & Breakfast.

Zie ook:

Lees meer over:

Nieuwendijk Fort Bakkerskil
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.