maandag 23 mei 2022

Alles over Altena

De Lancaster bommenwerper tijdens een vlucht.

Herdenkingsvlucht 4 mei met flypast Lancaster

8 april 2022 (door Altena.Net - redactie)

HANK/WERKENDAM - De Nationale Dodenherdenking op 4 mei is altijd een bijzonder moment. Dit jaar krijgt deze dag voor inwoners van Hank en Werkendam een extra tintje. Aan het eind van de middag vliegt de enige nog vliegende historische Lancaster over als onderdeel van de Battle of Britain Memorial Flight.

'Van Bas Coolen, die betrokken was bij de aanzet tot bergingen van de Halifax in Hank en van de Lancaster in Werkendam, kregen we de tip om een aanvraag voor een flypast in te dienen”, laat het 4 mei comité Werkendam en Stichting Halifax weten. “Het is al bijzonder dat er met de Lancaster gevlogen wordt, dus het is echt speciaal dat maar liefst drie plekken in onze gemeente nu onderdeel zijn van deze flypast.”

Monumenten
De Lancaster stortte neer op 22 juni 1944 en werd geborgen in 2014. Na de begrafenis van de gevonden staartschutter Keogh op 30 juni 2016 werd ook het Lancaster Monument aan de Grote Waardweg onthuld. (Tekst loopt door.)

 

 

 

 

 

 

 

(Berging van de bij Werkendam neergestorte Lancaster bommenwerper.)

De stichting Halifax in Hank was nauw betrokken bij de berging van de Brits-Canadese bommenwerper Halifax, die op 25 mei 1944 neerstortte in de Oranjepolder nabij Hank. Het monument, net als het monument in Werkendam gemaakt van een aantal gevonden vliegtuigonderdelen, werd onthuld op 27 september 2006 en draagt de naam ‘Verzet, Vrijheid, Victory’.

Eregroet
Op 4 mei brengt de Lancaster, een grote, viermotorige bommenwerper, een eervolle groet aan het Halifax Monument in Hank, het Lancaster Monument in Werkendam en vliegt de kist ook over de begraafplaats aan ’t Laantje in Werkendam. Daar liggen 24 geallieerde soldaten begraven. Twee van hen, Keogh en Duff, waren bemanningsleden van de neergestorte Lancaster.

Uitnodiging
De stichting Halifax en het 4 mei comité Werkendam nodigen inwoners van harte uit om tijdens de flypast op een van de drie locaties aanwezig te zijn. Bij de monumenten zal een korte herdenking gehouden worden voor de bemanningen.

Aanwezigheid
De planning is dat de Lancaster om 16.00 uur over het Halifax Monument vliegt en kort daarna over de ander twee locaties. Tijdstip aanwezigheid bij de monumenten: 15.40 uur.

Foto boven: archieffoto ter illustratie. Foto midden: Altena.Net.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.