donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Een halve eeuw door het oog van de meester: de man met die rode jas.

Expositie fotojournalist Cor de Kock in Biesbosch MuseumEiland

29 maart 2023 (door Redactie)

ALTENA - Eén van de bekendste fotojournalisten van Nederland krijgt zijn eigen overzichtstentoonstelling. Cor de Kock. In december 1970 publiceerde het Algemeen Dagblad de eerste foto van ‘die man met die rode jas’. Lammetjes in de sneeuw. In ruim een halve eeuw volgden nog duizenden foto’s van de inmiddels bijna 77-jarige man uit Haaften.

De expositie in het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam stond al gepland voor de zomer van 2020. Om zijn 50-jarig jubileum te vieren. Door corona moest dat steeds worden uitgesteld. In de tussentijd dook De Kock urenlang in zijn inmiddels digitaal archief over de selectie van zijn foto’s. Een onmenselijke opdracht eigenlijk van de initiatiefnemers van de expositie.

De Kock is een echte fotojournalist, met een neus voor het nieuws. Hij maakte fotoreportages van de oorlog in Bosnië. En later van de weduwen van Srebrenica. Hij was bij D-Day herdenkingen in Normandië. Maar door zijn camera liet de fotograaf ook zien wat rampen teweeg kunnen brengen, zoals de brand in 2000 in de kabeltrein in Kaprun, waar 155 mensen bij omkwamen. Net als bij de gekapseisde veerboot Herald of Free Enterprise in 1987 in Oostende, waar 193 opvarenden omkwamen. De Haaftenaar won vele prijzen bij de fotowedstrijd om de Zilveren Camera. In 1995 werd hij gekozen tot Fotojournalist van het Jaar.

Gewone mensen
Maar het oog van de meester is vooral ook zichtbaar in het vastleggen van ‘gewone’ mensen in het ‘gewone’ leven. Boertjes, bezig met het slachten van hun eigen varken. De schaapsherder, omringd door zijn dieren.  Plezier makende kinderen op de ijsbaan. In die sfeer kon hij met name de laatste 10 jaar zijn hart ophalen. Hij is sinds een jaar of tien vooral actief in zijn eigen rivierengebied. Iedereen kent hem daar, als ‘die man met de rode jas’.

De expositie Een Halve Eeuw Cor de Kock is van 9 april tot en met 30 juni te zien in het Biesbosch MuseumEiland aan De Hilweg 2 in Werkendam.

Foto aangeleverd.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.