dinsdag 3 augustus 2021

Alles over Altena

De vrijwilliger mag straks niet meer dan een specialisme uitvoeren.

Europese hervorming brandweer heeft nauwelijks gevolgen voor Altena

18 juni 2021 (door Altena.Net - redactie)

ALTENA - 'De navolging van Europees beleid inzake hervormingen bij de brandweer heeft nagenoeg geen gevolgen voor brandweervrijwilligers in Altena.' Dat schrijft het college in antwoord op vragen van AltenaLokaal.

De voorgenomen hervormingen zijn het gevolg van een Europese richtlijn dat gelijk werk gelijk betaald moet worden. Omdat de vrijwillige brandweer in Nederland hetzelfde werk doet als de beroepsbrandweer, maar hiervoor een andere vergoeding ontvangt, zou hervorming nodig zijn om te voldoen aan de Europese richtlijn. Minister Grapperhaus onderzoekt nog of bedoelde hervormingen noodzakelijk zijn.

Differentiatie
Naar het zich laat aanzien gaat het om een zogenaamde taakdifferentiatie, een verschil tussen het werkpakket van vrijwilligers en dat van beroepsmedewerkers. Een vrijwillger kan naast zijn basistaken (zoals brandbestrijding of technische hulpverlening bij eenvoudige beknelling) dan nog slechts één specialisme uitvoeren. Voor beroepskrachten zijn dat er drie. Een specialisme is bijvoorbeeld Technische Hulpverlening (STH) of lid zijn van het drone-team.

Specialismen
Altena kent negen vrijwillige brandweerposten. Deze brandweerposten hebben per post niet meer dan één specialisme. 'Voor de brandweerposten in Altena zijn er dan ook geen consequenties', zo laat het college weten. 'Wel kent de gemeente Altena één brandweervrijwilliger die een functie heeft in het drone-team en één brandweervrijwilliger die zowel repressief vrijwilligersmedewerker als ook lid van het oppervlakte reddingsteam is. Voor hen kan het mogelijk wel consequenties hebben.'

Veiligheid
Iedere post in de gemeente Altena blijft zijn basistaken uitvoeren. 'Hiermee blijft een gelijkwaardig niveau van brandweerzorg gewaarborgd en heeft dit geen gevolgen voor de veiligheid', informeert B&W de raad per brief.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Brandweer
Deel dit bericht met je vrienden!