donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Esther van Fenema boeit en bezint bij Literair Café

19 april 2023 (door Redactie)

SLEEUWIJK - Zaterdagavond (15-4) bezocht Esther van Fenema het Woerkums Literair Café, die hidermee hun drukbezochte dertigste seizoen afsloten in de Bolderik in Sleeuwijk.

Van Fenema is psychiater en opiniemaker, maar daarnaast ook violist, columnist en schrijfster van drie boeken. Haar meest recente boek ‘Het verlaten individu’ verscheen in 2022 en werpt aan de hand van de zeven hoofdzonden een kritische blik op onze huidige maatschappij, waarin eenzaamheid, onzekerheid en vertwijfeling aan de orde van de dag zijn.

Gesprek
Janice Bakker ging in gesprek met Van Fenema over dit boek en nodige met scherpe vragen uit tot nadenken en discussie, waardoor de vooraf aangekondigde ‘avondje zingeving’ zeker waarheid werd. Van Fenema sprak haar zorgen uit over onze huidige samenleving ‘waarin de hiërarchie die van oudsher zo belangrijk is, steeds meer lijkt te vervagen, terwijl dat ons juist het vermogen geeft om zorgzaamheid, structuur en veiligheid te bieden.’

Jongeren
Ook gaf ze treffende voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk, waarin ze niet alleen volwassenen, maar tegenwoordig ook steeds meer jongeren ziet: ‘Een van mijn cliënten zei: als ik wakker word dan pak ik mijn telefoon. In die eerste tien minuten zie ik perfecte lichamen, direct succes, de ideale baan en fantastische relaties. En dan moet ik nog opstaan en beginnen met mijn eigen klunzige leven. Ik geef het je te doen om als jongere zo op te groeien.’

Stof tot nadenken
Een mooie avond, waarna de bezoekers geïnspireerd en met genoeg stof tot nadenken huiswaarts keerden. In september is het Woerkums Literair Café weer terug met een mooi en verrassend programma.

Lees meer over:

Sleeuwijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.