vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Er worden vrijwilligers en waarnemingen gezocht.

Doodsoorzaak geknakte alen onderwerp van onderzoek

25 juli 2022 (door BommelerwaardNet)

REGIO - Langs de loop van de Waal, van Gorinchem tot Nijmegen en tot aan de Duitse grens, worden regelmatig mechanisch beschadigde, “geknakte” alen (palingen) gevonden. De doodsoorzaak wordt onderzocht door visonderzoekers van RAVON, in opdracht van Rijkswaterstaat. Vanwege de omvang roept men de hulp van het publiek in. 

Wat is de boosdoener? Scheepsschroeven, gemalen, waterkrachtcentrales? Feit is dat de dieren wijdverbreid aanspoelen, gedurende het hele jaar. Jeroen Tummers, onderzoeksleider, legt uit: “Over de afgelopen jaren hebben wij samen met vrijwilligers een scala aan vissoorten geïnventariseerd langs de loop van de Waal, tijdens perioden van zowel lage als hogere waterstanden. Wat we zien zijn beschadigingen door scheepsschroeven en/of gemalen bij zowel jonge als volwassen vis. Daarom is het zo belangrijk dat we een goed beeld krijgen van de omvang van dit probleem.”

In het onderzoek worden trajecten stranden bezocht en bijeenkomsten met natuurliefhebbers georganiseerd, waarbij gezocht wordt naar aangespoelde vissen. Vondstlocaties worden uiteindelijk gerelateerd aan afstand tot gemalen en waterkrachtcentrales en aan scheepvaartintensiteit. Zo wordt ook het effect van scheepsschroeven van de binnenvaart in kaart gebracht.

Vrijwilligers en waarnemingen gezocht
Om voldoende strandjes te kunnen bekijken, zijn de onderzoekers op zoek naar meer vrijwilligers die dergelijke trajecten af willen lopen. Dit kost gemiddeld 5-10 minuten per traject en is goed te combineren met een mooie wandeling in de vrije natuur. Jesper Berndsen, ook onderzoeker van RAVON, is er al van het begin af aan bij: “Genieten van de grote rivieren en uiterwaarden maar ook nuttig bezig zijn, dat is wat je doet als vrijwilliger voor het meetnet. Doordat je trajecten naar keuze het hele jaar door kunt bezoeken ervaar je ook heel mooi de seizoenen en veranderingen in het landschap.”

De paling heeft de hulp van het publiek hulp dringend nodig. De aal wordt al tien jaar ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. De intrek van glasaal (jonge aal die vanuit zee onze rivieren opzwemt) is al decennia erg laag en bij de uittrek van de volwassen aal naar zee (om zich voort te planten) ondervindt hij tal van hindernissen. Een volwassen aal moet gebruikmaken van drukke scheepvaartroutes en komt daarbij geregeld in aanraking met niet alleen scheepsschroeven, maar ook met gemalen en waterkrachtcentrales is de veronderstelling.

Aanmelden
Hulp is dus van groot belang voor het onderzoek: 'Je helpt niet alleen de aal en andere bedreigde vissoorten, maar draagt ook bij aan belangrijk onderzoek voor herstel van de onderwaternatuur én je leert meer over vissoorten!'

Geïnteresseerd? Ga naar ravon.nl/knakaal.

Foto archief ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.