maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

'... wat groen kan doen met de stenige buurt.'

De Kloosterhof komt het uit (vesting) vergeethoekje

8 december 2021 (door Altena.Net - redactie)

WOUDRICHEM - Bewoners van de Kloosterhof inde vesting van Woudrichem hebben allerlei ideeën om de buurt te verfraaien. Meer groen en subtiele verwijzingen naar de geschiedenis moeten de omgeving aantrekkelijker maken. Fijn voor de bewoners en een pluspunt voor de vesting die sinds enkele maanden tot werelderfgoed is bestempeld.

“We zitten in een vergeethoekje en daar willen we uit’’, zegt Mirjam Timmers, één van de twaalf bewoners die zich hard maken voor een fraaiere leefomgeving. Door de zichtbare nieuwbouw wijkt de buurt af van de rest van de vesting en door het gebrek aan groen zijn de straten weinig uitnodigend. “Je merkt het aan toeristen. Als ze hier op het pleintje staan, dan zie je ze denken: Wat is dit?’’

Wedstrijd
Toen Yvonne Boekraad dit voorjaar las over de wedstrijd ‘Wie wordt de Groene Buurtkampioen van Altena’ staken bewoners de koppen bij elkaar en verzamelden ideeën. Daan Kroon, die toen stage liep bij ontwerpbureau Vis à Vis, gaf deskundig advies. Het plan won niet (de prijs ging naar Eethen), maar de gemeente is zo enthousiast over het ontwerp dat ze er een vervolg aan wil geven. De ideeën sluiten goed aan bij de Vestingagenda die komende maanden nader wordt vastgesteld.

Bloeiende hagen
De plannen bestaan uit bloeiende en fruitdragende hagen langs geparkeerde auto’s, meer geveltuintjes, grotere boomspiegels met eetbare planten zoals tijm en munt, rozenbogen en een slingerpad van kasseien tussen het voormalige klooster en de kerk. Het pad nodigt wandelaars uit om het te volgen en is een knipoog naar de geschiedenis. Op het stuk gazon dat nu wordt gehuurd door één van de bewoners zou een plek kunnen worden ingericht met een toelichting op de historie van het Dominicanessenklooster dat er ooit stond. Het klooster werd in 1458 gesticht door Aernt van Heerler, ridder en drossaard van het land van Altena, en diverse keren door brand getroffen. Bij de stadsbrand en belegering door Staatstroepen in 1573 vluchtten de zusters naar Den Bosch en kwamen nooit meer terug.

Facelift
De groene plannen gaan niet ten koste van parkeerruimte en leveren zelfs één extra parkeerplek op. De kosten zijn begroot op 8.000 euro. Als mensen ook groene daken willen dan komt er 3.000 euro bij. Op bewerkte foto’s is te zien wat groen kan doen met de stenige buurt. “Het geeft mij echt het gevoel van een prettigere woonomgeving”, zegt Mirjam Timmers. Daarnaast zorgt meer groen voor een betere afwatering, meer verkoeling en mogelijk minder ‘snelverkeer’. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. En als de Kloosterhof dan toch een facelift krijgt… “Misschien kan Woonlinie de entree van de appartementengebouwen verfraaien met bijvoorbeeld een andere deurpost en een zinken regenpijp in plaats van plastic. Dat maakt al een groot verschil.’’

('t Poortaol)

Foto Redactie 't Poortaol.

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.