zaterdag 4 december 2021

Alles over Altena

56 verhalen, elk met een eigen venster op de tijdlijn.

De Geschiedenis van Altena in één verhaal

16 november 2021 (door Altena.Net - redactie)

ALTENA - De geschiedenis van Altena is rijk aan verhalen. Zesenvijftig van die verhalen zijn samengebracht in de Canon van Altena; een website waarin het heerlijk grasduinen is tussen foto’s, filmpjes, kaarten en ander moois.

In navolging van de canon van Nederland heeft nu ook de gemeente Altena haar eigen historische canon. De canon van Altena bestaat uit zesenvijftig bijzondere historische verhalen die niet mogen ontbreken is het collectief geheugen en een vaste plaats verdienen in het onderwijs. De basis van de canon wordt gevormd door verhalen uit de Historische reeks Land van Heusden en Altena [deel 21].

Samenwerking
De canon is een initiatief van Erfgoed Altena in samenwerking met het Streekarchief, Bibliotheek CultuurPunt Altena en andere erfgoedinstellingen. Elk verhaal heeft een eigen venster op de tijdlijn die vol staat met historisch materiaal. Deze toont documenten uit het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena, er staan YouTube-filmpjes, maar ook lessuggesties en tips voor onderwijsexcursies.  

Toepassing canon
Op woensdag 10 november 2021 is de canon officieel gelanceerd. ’s Middags vond een introductiebijeenkomst voor het onderwijs plaats in het BiesboschMuseumEiland, waarin vooral werd ingezoomd op de toepassing van de canon op school. Tijdens de avondbijeenkomst voor een breder publiek werd ook stilgestaan bij te toepassing van de canon bij het toerisme en recreatie in gemeente Altena. Bovendien werd de avond muzikaal omlijst door muziek van het troubadoursduo ‘de Fijne Meneren’.

De canon van Altena is HIER te vinden.

Eigen materiaal
Wie zelf historisch materiaal in zijn/haar bezit heeft dat aansluit op een venster in de canon van Altena, wordt van harte uitgenodigd dit te delen met de redactie van de canon. Ook tips voor excursies, toeristische tips, leestips; alles wat de canon nóg interessanter maakt. Contact opnemen kan met met Malu Kuhlman van het Streekarchief: MKuhlmann@salha.nl

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.