dinsdag 3 oktober 2023

Alles over Altena

Een steur kan wel 5 meter lang worden.

Biesbosch heeft bijzondere zoetwaterbewoner, de steur

2 juni 2023 (door Altena.Net - redactie)

WERKENDAM - Vrijdag (2-6) werden er 29 jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven was aanwezig bij het uitzetten van de groep vissen in Nationaal Park De Biesbosch. Ook aanwezig was burgemeester Egbert Lichtenberg, tevens lid van het comité van aanbevelingen van BiesboschmuseumEiland.

De steuren hebben een zender 'aan boord'. De dieren werden daar eerder van voorzien in een Frans kweekcentrum. Zo kan informatie verzameld worden over de routes die de vissen volgen naar de zee en op welke plekken ze foerageren.

Onderzoek
Met de informatie van de zenders wordt eveneens onderzocht of de jonge vissen langere tijd in de Biesbosch blijven en of ze daarna de zee goed bereiken. Tot het moment van uitzetten verbleven de vissen in een kweekcentrum bij Bordeaux (Frankrijk), binnen Europa de enige locatie waar de steur nu nog in het wild voorkomt.

Professor Van Vollenhoven overhandigde een aantal gezenderde steuren aan vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Rewilding Nederland, die de vissen vervolgens in de Biesbosch vrij lieten. 

Herintroductie
Na het uitzetten van de groep steuren sprak Van Vollenhoven met medewerkers van de betrokken natuurorganisaties over de herintroductie van de vis, over de natuur waarin het dier zich thuis voelt en over het in kaart brengen van de routes die de vissen volgen.

De Europese steur is een zeldzame vis die in 1953 in Nederland als uitgestorven werd verklaard. Het is een bijzonder dier omdat hij van de rivier naar zee (zoutwater) zwemt en weer terug naat het zoetwater van de rivier.

Publieksdag
Zaterdag (3-6) is er bij het Biesbosch MuseumEiland een publieksdag rond de uitzetting van de steuren. Er is onder meer een lezing over deze oervis en wie wil, kan met de rondvaartboot mee om de steuren te zoeken. 

Meer informatie op de site van het BiesboschmuseumEiland

Foto archief.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.