zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Dankbaar voor veilige plek in Altena en hulp in Werkendam

21 december 2022 (door Redactie)

ALTENA - Het verhaal van de Oekraïense Serhii Zaichenko, zijn vrouw Marina en hun zoons Pasha (18), Sasha (11) en dochter Liza (5).

"Omdat we geen auto hadden en er geen treinkaartjes beschikbaar waren, hebben we flink moeten improviseren om uit Oekraïne weg te komen,” zo vertelt Serhii. “We leefden constant in angst en spanning, zeker wanneer we hoop verloren, gestopt werden door militairen of wanneer er gevechtsvliegtuigen overvlogen.”

Na ruim 4 dagen reizen arriveerde het gezin in de Oekraïense stad Berehove. 800 kilometer ten westen van Kiev. Hier leerden ze Stefanie en Anja kennen, 2 missionarissen uit Nederland. In de 4 maanden die volgden hielpen Marina en Serhii waar ze konden met de opvang van andere vluchtelingen en soldaten. Ze maakten opvanglocaties gereed en maakten maaltijden (zo’n 250 – 300 porties per dag).

Om dit voor elkaar te krijgen was veel geld en voedsel nodig. Dit arriveerde onder meer via Stefanie vanuit Nederland. “De meeste vluchtelingen namen op hun vlucht alleen het noodzakelijke mee. Dankzij de vrijgevigheid en hulp uit Nederland konden wij en duizenden anderen eten en zich kleden. We zijn Nederland hier heel dankbaar voor,” zo laat Serhii weten.

Vertrek en bestemming
“We wisten op dat moment dat we Oekraïne uiteindelijk zouden moeten verlaten, maar wisten niet waarheen. Opnieuw boden Nederlandse vrijwilligers hulp. We leerden André Dalm kennen. Hij en zijn vrouw Janet reserveerden een plek voor ons in de opvanglocatie in de gemeente Altena. Zo kwamen we op 22 juni te wonen in het oude Rabobankgebouw aan de Merwestraat 10 in Werkendam.

“Het was in het begin heel moeilijk in Nederland. We wisten niet wat ons te wachten stond, want we waren nog nooit in Europa geweest. Alles was nieuw én beangstigend voor ons. Maar dankzij onze vriend André, vrijwilligers als Inge Cok en vele anderen, en ondersteuning van de gemeente (vooral Joep van den Boogaard) en Vluchtelingenwerk Nederland, hebben we uiteindelijk onze draai gevonden in Werkendam,” vertelt Serhii.

Zorgzame engelen
“De vrijwilligers die ons op onbaatzuchtige manier bijgestaan hebben en nog steeds bijstaan, noemen we onze zorgzame engelen. Al deze mensen hebben ervoor gezorgd dat we ons inmiddels helemaal thuis voelen in Werkendam. Bijvoorbeeld Gerrit en zijn gezin die we kennen uit de Maranathakerk. Zij helpen ons jullie taal te leren, praten met ons over het leven en helpen met het oplossen van onze problemen. Gerrit offert zelfs veel van zijn vrije tijd op voor extra taallessen voor beginners en achterblijvers. Inmiddels zijn hij en zijn gezin een onmisbaar deel van ons leven geworden.

Of beheerder Mar, die ons op zijn vrije dag zijn auto leende, zodat we naar Rotterdam konden reizen om stickers te regelen bij de IND. Diny en Jacco schonken me 2 gitaren, zodat ik zelf kan spelen én muziekles kan geven aan andere bewoners van de opvanglocatie. Dit helpt enorm in het creëren van innerlijke rust.

Talloze voorbeelden van de enorme steun die de inwoners van Altena voor ons zijn komen in me op, waarbij ik Inge Cok zeker niet mag vergeten. Haar menselijkheid en ongelofelijk grote hart kennen geen grenzen. Er was geen probleem te groot zonder dat zij het op kon lossen. Mijn gezin en ik kunnen ons geen beter persoon in haar positie voorstellen,” aldus Serhii.

Huiselijke sfeer
Hij vertelt verder: “We zijn erg dankbaar voor de tomeloze inzet van al deze mensen. Mensen als Rick Dollekens, dominee Vis van de Maranathakerk, Nicolette die prachtige avonden met livemuziek organiseert, Janet, Elly en al die andere lieve mensen die zo goed voor ons zijn.

Zij hebben de opvang gezellig en huiselijk gemaakt. Het is een plek waar de kinderen kunnen spelen en waar wij in veiligheid kunnen leven. Onze kinderen kunnen daarnaast naar school en meedoen aan talloze activiteiten, zoals de kinderclub in de kerk, volleybal en in de zomer bijvoorbeeld de fotozoektocht en de mogelijkheid om te zwemmen.

Soms brengen vreemden speelgoed, eten en kleding naar ons. En fietsen. Onze zoon Sasha heeft hier leren fietsen en Liza kreeg een prachtige roze fiets, haar roze droom! Het is een onbeschrijfelijk gevoel hoe hartverwarmend alle initiatieven en ondersteuning zijn, en onze dankbaarheid is eigenlijk niet in woorden uit te drukken,” zegt Serhii.

Verschillend, maar ook hetzelfde
Ook vertelt hij over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Oekraïne: “Ik ben geboren in de Sovjet-Unie en maakte de moeizame vorming van een onafhankelijk Oekraïne mee. En ondanks de verschillen in grootte, structuur, taal en cultuur, ben ik blij dat we er in Oekraïne naar streven de Europese waarden te omarmen.

Er zijn veel verschillen te vinden, maar het belangrijkste zijn de overeenkomsten. In ons land willen we, net als in Nederland, een veilig, vredig en welvarend leven leiden. Echte vrienden maken, liefde vinden, zekerheid hebben, vrijheid hebben om je uit te drukken, dromen realiseren en leven in goede gezondheid.

De inval door Rusland heeft ervoor gezorgd dat we op dit moment deze dromen niet kunnen najagen. Daarom zijn we blij dat we hier, dankzij de steun en inzet van alle lieve mensen in Altena, de mogelijkheid hebben om in vrede te leven, te lachen, van het leven genieten, vrienden te maken, naar school te gaan en ons geen zorgen te hoeven maken of we onze kinderen wel kunnen voeden en of ze het warm en comfortabel hebben. En ja, de oorlog gaat door. En ja, we worden in de nacht wakker en lezen berichten over luchtaanvallen. En ja, we maken ons zorgen over onze familieleden. Maar tegelijkertijd zijn we dankbaar voor wat we hebben, dat onze kinderen rustiger reageren op harde geluiden en dat we op een veilige plek zijn, zodat onze ouders zich geen zorgen om ons hoeven te maken. “

Onzekere toekomst, veilige basis
Op de vraag hoe Serhii de toekomst ziet, geeft hij een helder antwoord: “Alleen in de nabije toekomst kunnen we iets plannen. Zolang we welkom zijn in Nederland zal ik blijven zorgen voor mijn gezin, familie en vrienden ondersteunen in Oekraïne en deelnemen aan het gemeenschappelijke leven. We droomden van een klein huisje voor ons gezin, maar zijn inmiddels zo gehecht geraakt aan Werkendam en onze nieuwe vrienden, dat we een tijd terug een aanbod om in een huis te gaan wonen hebben afgewezen. Voor ons zijn relaties en verbindingen veel belangrijker dan waar we wonen. Werkendam is inmiddels onderdeel van ons geworden en de mensen in Altena hebben voor altijd een liefdevol en positief stempel gedrukt op ons leven, iets waar we ze voor altijd dankbaar voor zijn.”

Ook helpen?
De oorlog in Oekraïne gaat helaas nog steeds door. Dat betekent dat er nog steeds vluchtelingen een veilig onderkomen zoeken in Nederland. Wil u ook helpen deze mensen een veilig onderkomen te bieden? Dat kan! U kunt contact opnemen met bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk Nederland of Het Rode Kruis. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Rijksoverheid of neem contact met de gemeente op via oekraine@gemeentealtena.nl.

(Bron gemeente Altena)

Foto Gemeente Altena

Lees meer over:

Altena Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.