
VEEN - Vrije Volkspartij Altena (VVA) is niet tevreden met de antwoorden van het college rond de vervuiling van de Veense put. De partij lijkt zich (nog) verder vast te bijten in het dossier.
De partij stelde onlangs vragen over de veiligheid en gezondheid van inwoners en recreanten die gebruik maken van de Veense Put. Dit naar aanleiding van ‘waarnemingen en signalen van ernstige vervuiling’ ter plaatse. Nu komt de fractie met een aantal vervolgvragen over ‘gemeentelijke verantwoordelijkheid’ en ‘betrokkenheid’.
Het college van B en W liet VVA weten niet op de hoogte te zijn van de signalen en niet verantwoordelijk, maar wel betrokken te zijn bij de situatie. De gemeente gaf ook aan dat waterleidingbedrijf Dunea na recente meting geen afwijkingen in de waterkwaliteit had vastgesteld.
Dwangsom
VVA wijst het college nu op mediaberichten uit oktober 2013 over dwangsommen van de voormalige gemeente Aalburg. De fractie in de brief aan het college: ‘Blijkbaar was de gemeente Aalburg meer dan betrokken en toonde het ook verantwoordelijkheid te hebben waar het gaat om de veiligheid en volksgezondheid op en rond de Veense Put. Hoe kunt u dit rijmen met uw antwoord dat u nu nergens verantwoordelijk voor bent? Als gemeente is er toch altijd een verantwoordelijkheid op deze punten?’
De fractie wil dan ook weten op welke manier de gemeente Altena zijn verantwoordelijkheid in deze kwestie vorm geeft.
innamestop
Maar er is meer wat de partij dwars zit. VVA wijst op recente artikelen op NOS.nl (11-9)en bij de Limburger (maart 2023) over een ‘sterk afnemende waterkwaliteit’ van de Maas. Dit leidde eerder tot het besluit van Dunea om met het innemen van Maaswater te stoppen vanwege diverse lozingen.
De partij wil van het college weten of de situatie bij de Veense Put ‘expliciet door Dunea is uitgesloten als oorzaak van de innamestop’. VVA vraagt om inzage in de bevestiging daarvan door Dunea.
Belangenverstrengeling
Om uit te sluiten dat er geen vervuild slib wordt geloosd en om belangenverstrengeling van alle betrokken partijen uit te sluiten vraagt de fractie het college een principe-verzoek in te dienen bij ILT/Omgevingsdienst WB om de komende drie maanden elke vracht te bemonsteren ‘zonder vooroverleg met de verstrekker van de gronden’.
Zie ook:
Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.