donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Bij het gasmasker hoort ook het originele foedraal.

Collectie Oorlogsmuseum Veen uitgebreid met gasmasker uit WOII

13 februari 2023 (door Redactie)

VEEN - Onlangs voegde Oorlogsmuseum Veen een origineel Duits gevechtsgasmasker uit de Tweede Wereldoorlog toe aan hun collectie. Dit kregen zij van een inwoner uit Wijk en Aalburg in reactie op een eerdere vraag (juni 2022) van het museum om 'spullen uit WOII'. Volgens het verhaal bleef dit gasmasker achter in een huis na de slag om Arnhem.

'Er was de slag om Arnhem, na afloop trok een stafafdeling zich even terug om uit te rusten. Op een morgen stopte er een militair voertuig en er belde een militair aan. Hij deelde mijn ouders mee dat we voor 12 uur het huis moesten verlaten. Een afdeling soldaten moest onderdak hebben. Ze zouden niets vernielen of stelen, zo was de belofte. Desondanks raakte mijn moeder in paniek! De buren hadden een soort tuinhuisje en daar konden we met vier personen onderdak en leefruimte krijgen. 

In ons huis werd de telefooncentrale gehuisvest. Door het raampje van de bijkeuken kwamen bundels draden naar binnen en in de bijkeuken was de centrale. Als puberjongetje was ik al gauw "als kind in huis".
De sfeer onder de Duitse bezetters was: "hoe lang duurt dit nog?" Het was dus allemaal nogal dragelijk.
De codes en de centrale ken ik nog: “Erzherzog, Muskatella, Regenschirm”. Het was eigenlijk voor een 10-jarige best een leuk avontuur.

De fietsen hadden we wel verstopt, onder een bos dennetakken. Maar de Duitsers wilden een auto camoufleren met takken. Wij hebben toen zelf de takken er naar toe gebracht en de fietsen elders verstopt. Hauptmann Lindemann, die in ons huis sliep, zag de bui al hangen en vroeg of hij een houten kist met inhoud op zolder mocht achterlaten. 

Na de oorlog kwam hij hem wel weer ophalen. Moeilijk om nee te zeggen. Hij is trouwens nooit teruggeweest. Na een tijd ontdekten wij in de kist een radio, een slaapzak en een rugzak.
Ons huis was trouwens keurig achtergelaten. Alleen een set geweerpatronen lag in een kast en aan de kapstok hing het gasmasker.'

Schenking
De 10-jarige uit het verhaal schonk dit gasmasker jaren geleden uit zijn privébezit, waardoor het in Wijk en Aalburg terechtkwam. En het gevechtsgasmasker na lange tijd dus verhuisde naar Veen.

Foto Oorlogsmuseum Veen.

Zie ook:

Lees meer over:

Veen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.