donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Acteur Thom Hoffman is ook een getalenteerd schrijver en verteller

Thom Hoffman boeit met boeklezing in volle Woerkumse kerk

21 april 2023 (door AalburgNet)

WOUDRICHEM - Vrijdagavond (21-4) organiseerde de Woudrichemse boekenwinkel Tante Bethje een boeklezing door schrijver én acteur Thom Hoffman. De opkomst in de Woerkomse Katholieke kerk was groot en het godshuis te klein. Er waren mensen die niet meer binnen konden wegens plaatsgebrek. De lezing aan de Vissersdijk ging over Hoffman's boek "Indië, betovering en desillusie". Hierin beschrijft hij zijn persoonlijke zoektocht naar een verborgen verleden.

Bij aanvang vertelde Thom Hoffman hoe hij die middag met de pont vanuit Gorinchem aankwam. Woudrichem gloorde aan de horizon, het stadje waar hij jaren rondliep als Dokter Tinus. 'Het mooiste stadje van Nederland, mensen hou dat zo', gaf hij aan. Woudrichem heeft duidelijk een warm plekje in zijn hart.

Schrijver
Hoffman had eerder aangegeven niet als acteur te komen, maar als schrijver. Toch refereerde hij verschillende malen aan Dokter Tinus door grapjes en anekdotes. Zo moest hij zelf lachen omdat de Haagse Courant zijn boek "dikke pil van Dokter Tinus" had genoemd. De schrijver legde uit dat hij met zijn boek alle leeftijden hoopt te bereiken. Het boek is dan ook zo geschreven dat het voor iedereen te begrijpen is. 'Stap voor stap de diepte in', zoals hij zelf zegt. Hoffman vertelde dat zijn huis vol boeken staat en legde aan de hand van een uitspraak van Erasmus uit waarom: "Een leven zonder boeken is onleefbaar".

Schoonheid van Indië
De lezing was boeiend, met verhalen en foto's. Hoffman wist de aandacht van het publiek in de volle kerk goed vast te houden. Hij vertelde gepassioneerd over zijn grootouders, waar zijn tocht begint, op Sumatra. Een verhaal dat de schoonheid van Indië vertelt, maar tegelijk ook de desillusie weergeeft. Van Sumatra, de oorlog op Java, de Nederlandse invloeden, Jappenkampen, Jakoelies, er kwam nog veel meer voorbij.

Onderzoek
Het was wel duidelijk dat de sympathieke schrijver/acteur jaren en jaren gedegen onderzoek in dit boek heeft gestopt. Archieven werden uitgeplozen, reizen gemaakt, foto's gezocht en vele boeken gelezen, onder andere van Generaal Spoor en "De Stille Kracht" van Louis Couperus.

Na de lezing nam Hoffman de tijd voor vragen en ook toen werd duidelijk dat hij weet waar hij het over heeft. De antwoorden waren helder en goed onderbouwd.

Stof tot nadenken
Het was kortom een zeer boeiende avond die menig bezoeker nog lang stof tot nadenken zal geven. Alle reden om het boek te lezen, dat overigens na afloop te koop was en persoonlijk werd gesigneerd. Ook toen nam hij weer voor iedereen de tijd voor een praatje en foto.

Het viel allemaal in goede, gewaardeerde aarde. Zoals een bezoekster het samenvatte: 'Thom, bedankt voor de boeiende avond, als jij mijn leraar was geweest had ik mijn school wel afgemaakt.'

Foto en tekst Bianca de Boer voor Altena.Net.

Zie ook:

Lees meer over:

Woudrichem Thom Hoffman
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.