dinsdag 19 maart 2024

Alles over Altena

Bijzonder portretglas Hugo de Groot op Loevestein te zien

28 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

POEDEROIJEN / WOUDRICHEM: Slechts tien zijn er nog bekend. Gesigneerde glazen van de bekendste en beste Nederlandse stippelgraveur David Wolff (1732-1798). En één van die glazen is nu te zien op Loevestein. Een zeldzaam achttiende eeuws portretglas met Hugo de Groot (1583 – 1645) als mooie aanvulling op de tentoonstelling ter gelegenheid van het 400-jarig jubileum van zijn spectaculaire ontsnapping in een boekenkist. 

Op het glas is een portret van Hugo de Groot afgebeeld. Na zijn ontsnapping in 1621 leefde de Groot in ballingschap in Frankrijk. In 1631 keerde hij eenmalig terug naar Nederland om eerherstel te verkrijgen, maar zonder succes. Het is tijdens dit bezoek dat Michiel van Mierevelt een portret van de grote rechtsgeleerde schildert, dat nu te zien is op de expositie 400 jaar Hugo de Groot. Dit portret diende als uitgangspunt voor het portret op het glas van Wolff. 

Het glas laat zien dat Hugo de Groot in de eeuwen na zijn dood grote invloed en bekendheid hield. Zijn portret en zijn belangrijkste werken, over onder meer recht, oorlog en religie, zijn vele malen gereproduceerd. Om te lezen, voor aan de wand, of als pronkstuk. Ook zijn ontsnapping is op oneindig veel manieren verbeeld in film, fotografie en beeldende kunst. Deze voorwerpen bieden alle een herinnering aan de grootste rechtsgeleerden uit de geschiedenis, wiens gedachtegoed aan de basis van het moderne zeerecht, oorlogsrecht en internationale recht ligt. Ook dat kun je zien en ervaren in de tentoonstelling. 

Zeldzaam signatuur in stippelgravure
Het glas is gedateerd – 1785 – en gesigneerd door David Wolff (1732-1798), de bekendste en beste Nederlandse stippelgraveur. Een stippelgravure, ofwel diamantgravure vergt een tijdrovende techniek. De graveringen zijn gemaakt van kleine stipjes die zijn aangebracht met een diamantstift. Door stipjes dichterbij of verder uit elkaar te plaatsen ontstaan er lichte of donkere partijen. De signatuur is zeldzaam; er zijn slechts tien door David Wolff gesigneerde glazen bekend, terwijl zijn oeuvre heel omvangrijk is.

Het ‘Grotius’-glas heeft een interessante stamboom: vanaf het einde van de negentiende eeuw behoorde het tot de prestigieuze collecties van de markgraven en aartshertogen van Baden. In 1995 werden die verkocht via Sotheby’s, waarna het glas in particulier bezit belandde.  

Foto Slot Loevestein.

Lees meer over:

Poederoijen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.