maandag 23 mei 2022

Alles over Altena

Naast een gevangenisstraf ook een hoge boete, vond de rechter teveel.

Bij Hank aangehouden geldkoerier moet 2.5 jaar brommen

25 januari 2022 (door Altena.Net - redactie)

ARNHEM / HANK - De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde een man (36) uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij fungeerde als geldkoerier en werd in september 2021 aangehouden op de A27 bij Hank met een illegaal geldbedrag van ruim 1,2 miljoen euro. Bovendien was hij vlak voor zijn aanhouding betrokken bij andere illegale geldtransporten.

De verdachte haalde in september in Amsterdam contante geldbedragen op van in totaal ruim 1,2 miljoen euro. Hij deed het briefgeld in een sporttas en in een plastic tas en verstopte dit in een verborgen ruimte in zijn auto. Bij een verkeerscontrole op de snelweg bij Hank werd de verdachte aangehouden en trof de politie het geld aan.

Verborgen ruimte
De verdachte wilde niet verklaren waar het grote geldbedrag vandaan kwam. Daarbij komt dat de auto niet op naam van de verdachte stond. Het geld was verborgen in een geheime ruimte in de auto waarbij het ging om een grote hoeveelheid biljetten van met name 50 eurobiljetten die in plastic tassen waren verpakt. Ook stuurde hij voorafgaand aan het ophalen van het geld berichten waaruit op te maken is dat hij duidelijk wist wat hem te doen stond. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogeheten token in de vorm van een 5 euro biljet met een specifiek serienummer. Zo'n token wordt gebruikt om te zorgen dat het geld aan de juiste persoon wordt overgedragen. Alles bij elkaar oordeelt de rechtbank dat de verdachte wist dat het om illegaal geld ging. Daarom wordt de verdachte veroordeeld voor het witwassen van ruim 1,2 miljoen euro.

Koerier
Uit het dossier blijkt bovendien dat de verdachte tussen 1 en 15 september 2021 betrokken is geweest bij meerdere geldtransporten door Nederland. Hij had ook daarbij een rol als koerier. Gelet op de professionaliteit, de hoogte van het bedrag en de ernst van het delict oordeelt de rechtbank dat de verdachte in die periode een gewoonte maakte van witwassen.

Geldboete`
De officier van justitie eiste naast een celstraf ook een hoge geldboete. Voor de rechtbank is onduidelijk wie door die geldboete getroffen wordt. De verdachte in ieder geval niet, want die heeft het geld niet, waardoor anderen dit bedrag zullen betalen. De rechtbank vond een celstraf van 2,5 jaar voldoende.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

hank
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.