maandag 26 februari 2024

Alles over Altena

De avond bood een boeiend inkijkje in de wereld van bijzondere bieren.

Woerkumer Bierproeverij smaakt naar meer...

20 januari 2023 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Of je nu een bierkenner of bierdrinker bent, of een glas gerstenat op zijn tijd gewoon lekker vindt, in geen van de gevallen mag je een proeverij van het Woerkumer Biergilde missen. Donderdagavond (19-1) maakte een aangemeld gezelschap kennis met de passie en smaak van bijzondere bieren van De Magistraat uit Almkerk.

Tijdens de zevende proeverij van het Woerkumer Biergilde donderdagavond in het Arsenaal was De Magistraat brouwer van de maand. Hans Anton en Clement Verschoor brouwen bieren met boeiende namen. Dat doen de gebroeders vanuit een hypermoderne brouwerij die is ondergebracht in een 17e-eeuwse boerderij aan de Kruisstraat in Almkerk.

Renaissance
Bas Rijk en Ronald van den Ende verwelkomden namens het lokale biergilde hun gasten bij het binnenkomen. Van den Ende sprak bij de opening over 'de renaissance van het bier' anno nu. Steeds meer mensen tonen interesse in bier en het brouwen ervan. Een voorbeeld dichtbij is Hop van Altena. Dat initiatief heeft als doel de middeleeuwse hopteelt in Altena, als vergeten immaterieel erfgoed, weer zichtbaar te maken in het landschap. Eeuwenlang domineerden de hoge hopstaken in- en rond de 21 kernen van Altena het cultuurlandschap. Ook de hopteelt zelf behoort tot het historisch DNA van de streek. De verschillende kernen in Altena hebben inmiddels hun eigen "verrijkte water". (Tekst loopt door onder de foto.)

In stilte
Het "avondje bierenproeven" werd dit keer bijgewoond door het maximum van een dertigtal mannen en vrouwen. Volle bak dus. Hans Anton nam het gezelschap mee naar een vijftal bieren met klinkende namen zoals "Zusje van de Dienstmeid", "Dochter van de Burgemeester" en "Tsar Peter". De deelnemers moesten "in stilte" kijken, ruiken en proeven en hun bevindingen aangeven op een zogeheten degustatieformulier. Ieder bier kreeg van de deelnemers een persoonlijke score.

Na het moment van bierbeleving vergrootte brouwer Hans Anton de ervaring met een stortvloed aan kennis en passie over dat bepaalde bier. Een en ander gelardeerd met de nodige humor. Het werden verhalen over biernamen, brouwen, hop en mout, fenolen, esters en andere smaakmakers.

Smaaksensaties
Na afloop waren de deelnemers unaniem in hun oordeel: het was een bijzondere, leerzame - en gezellige - avond vol details over bieren, smaaksensaties en kaasbitterballen.
Voor wie de ervaring een keer wil ondergaan, het Woerkumer Biergilde organiseert de proeverij iedere derde donderdagavond van de maand. De eerstvolgende is dus op 16 februari.

Foto (3x) Mediaplein Altena.Net.

Zie ook:

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.