vrijdag 21 juni 2024

Alles over Altena

Het aanzicht van de molen zal veranderen.

Beschermende pleisterlaag voor Twee Gebroeders

27 januari 2022 (door Redactie)

WIJK EN AALBURG - Korenmolen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg is een in baksteen opgetrokken stellingmolen. De molen kampt sinds jaar en dag met ernstige regendoorslag door de westgevel. Een beschermende pleisterlaag moet uitkomst bieden.

De molen is gebouwd in 1872 en kwam in 1968 in eigendom van molenstichting Het Land van Heusden en Altena èn werd aangewezen als rijksmonument. De molenstichting zorgt er samen met vrijwillige molenaars voor dat de molens blijven draaien en zo bewaard blijven voor de toekomst.

Droge molen
Molen De Twee Gebroeders kampt al sinds jaar en dag met ernstige regendoorslag door de westgevel. In het verleden is al van alles geprobeerd om dit vochtprobleem op te lossen met behoud van het aangezicht van de molen. Dit is echter niet voldoende gebleken. De molen gaat zienderogen achteruit en de molenaar houdt met heeft veel moeite de molen draaiende. Voor het produceren en opslaan van het biologische meel is immers een droge molen nodig.

Vergunning
De molenstichting wil nu een vochtwerende pleisterlaag aanbrengen op de westzijde van de molen om het vochtprobleem definitief een halt toe te roepen. Dat betekent dat het aangezicht van dit rijksmonument gaat veranderen. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Altena en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben in het vooroverleg aangegeven dat de aantasting van de buitenkant voor hen niet acceptabel is.

Gemeente Altena wil medewerking verlenen aan de aanvraag van een omgevingsvergunning door de molenstichting voor de beschermende pleisterlaag op de westzijde van de molen. Met deze oplossing kan de molenaar blijven draaien en blijft de molen behouden voor de toekomst.

Foto archief Mediaplein Altena.Net
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.