zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Het college heeft ambities en trekt daar geld voor uit.

Gemeente Altena heeft financiën op orde in onzekere tijd

7 oktober 2022 (door Redactie)

ALTENA - Wethouder financiën van de gemeente Altrna, Hans Tanis, presenteert namens het college opnieuw een sluitende begroting aan de gemeenteraad. Ondanks de onzekere tijd met oplopende kosten, matigt Altena de stijging van belastingen voor inwoners. Het is de eerste begroting van het nieuwe college. De omvang van de begroting is 149 miljoen euro.

Tanis: “Uiteraard ben ik tevreden dat we deze sluitende begroting kunnen presenteren en ook het komende jaar de financiën op orde zijn. We leven in een onzekere tijd met hoge inflatie en dus oplopende kosten. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat we opnieuw een sluitende begroting hebben. Ik ben daarom extra dankbaar.”

Ambities
In deze eerste begroting van het nieuwe college is er ruimte voor ambities. Zo is er geld uitgetrokken voor de voorbereidingen van de nieuwbouw van vier scholen in Altena. Daarnaast komt er meer geld beschikbaar voor onderhoud van de openbare ruimte zoals speeltoestellen, onkruidbestrijding, maaien en wegenonderhoud. Verder trekt het college geld uit voor andere ambities uit het bestuursakkoord voor zaken als armoede, wonen, vitaliteit en duurzaamheid. Ook wordt verder geïnvesteerd in de dienstverlening van de gemeente.
Wethouder Hans Tanis: “Stuk voor stuk zijn dit belangrijke thema’s, waar we als college ambities hebben. We starten met veel van onze ambities, maar kunnen natuurlijk niet alles tegelijkertijd. Zowel in uitvoering als in kosten. Daar gebruiken we de komende jaren voor.”

Ondersteuning
Gemeente Altena kiest er bewust voor om kosten voor inwoners te dempen en maatschappelijke instellingen als clubs en verenigingen waar nodig extra te ondersteunen. Waar heffingen zoals onroerende zaakbelasting en rioolbelasting normaal gesproken meestijgen met de inflatie, wil het college dit nu bij de meeste belastingen dempen tot maximaal 5% en bij de rioolheffing dempen tot een stijging van 2%.

Ook verenigingen en clubs kunnen op ondersteuning rekenen. Tanis: “Clubs en verenigingen zijn in meerdere opzichten van groot belang voor onze inwoners. We trekken daarom extra geld uit om subsidies aan verenigingen extra te laten stijgen. Ook overwegen we om een fonds op te richten, als vangnet voor clubs en verenigingen die in de problemen komen.”

Op 8 november is het debat over de begroting in de gemeenteraad en wordt deze definitief vastgesteld.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.