REGIO - Patiënten van het Beatrixziekenhuis die een CT-scan met contrastvloeistof ondergaan, ontvangen vanaf maandag 6 januari vier plaszakken na afloop van het onderzoek. De plaszakken voorkomen dat de contrastvloeistof via de urine in het water komt. In Nederland komt naar schatting jaarlijks 30 ton vervuilende contrastvloeistof in het oppervlaktewater terecht.
Contrastvloeistof
Om organen en bloedvaten beter zichtbaar te maken, krijgen patiënten soms voorafgaand aan de CT-scan contrastvloeistof toegediend. Zij plassen dit binnen 24 uur na het onderzoek weer uit. Zo komt de vloeistof in het rioolwater terecht. En uiteindelijk ook in het grond- en oppervlaktewater. Contrastvloeistoffen kunnen namelijk niet volledig worden verwijderd tijdens de waterzuivering.
Oplossing
Dit kan worden voorkomen door patiënten de plaszakken mee naar huis te geven. Na een CT-scan met contrastvloeistof krijgen patiënten vier plaszakken mee. Door hun urine hierin op te vangen, komt de contrastvloeistof niet in het riool terecht. In de zakken zit een speciaal middel waardoor de urine direct na het plassen stolt. Er is dus geen risico op lekkages of nare luchtjes. De zakken mogen bij het restafval worden gedeponeerd.
Schoner milieu
Jasper de Bruin, gespecialiseerd radiodiagnostisch laborant, vertelt: ‘We zijn binnen het ziekenhuis hard bezig om te verduurzamen. Deze pilot op de afdeling Radiologie is daarin een mooie stap. Door middel van de plaszakken, zetten we ons in om verontreiniging van het rioolwater te verminderen. Samen met onze patiënten kunnen we bijdragen aan het beschermen van ons aquatisch milieu.’
Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.