woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

De vluchtelingenstroom zal toenemen, zo is de verwachting.

Altena wil meer asielzoekers en statushouders gaan huisvesten

24 december 2022 (door Redactie)

ALTENA - Gemeente Altena zette zich achterliggende periode volop in om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Verwacht wordt niettemin dat de instroom van vluchtelingen in de komende maanden en jaren verder zal toenemen. Om die reden wil de gemeente meer doen aan de opvang van andere doelgroepen zoals asielzoekers en statushouders. Altena werkt hierin samen met het district Baronie.

Op dit moment vangt Altena 190 Oekraïners op in de vier gemeentelijke opvanglocaties. Er is nog ruimte voor ongeveer tien Oekraïners verdeeld over drie locaties. Hiermee voldoet Altena op dit moment aan de taakstelling. ‘Daarnaast verblijven er nog 96 in de particuliere opvang in onze gemeente. Er wordt nog wel gekeken of er andere geschikte locaties zijn waar Oekraïense vluchtelingen kunnen worden opgevangen.’

Huisvesting statushouders
In 2022 is hard gewerkt om de achterstand van 2021 voor het huisvesten van statushouders weg te werken en te voldoen aan de taakstelling van 2022. Dat is gelukt. In 2022 voldeed Altena aan de taakstelling voor het huisvesten van in totaal 105 statushouders. Voor de eerste helft van 2023 komen daar nog 69 statushouders bij. Het college laat de gemeenteraad weten: ‘Dit is weer een enorme uitdaging waar samenwerking met de corporaties vereist is.’ Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben.

Opvang asielzoekers
Het aantal opvangplekken voor asielzoekers is verhoogd. Ook is afgesproken dat vanaf april 2023 de crisisnoodopvang (CNO) in de veiligheidsregio’s is afgebouwd. Er dienen meer reguliere opvangplaatsen te worden gecreëerd.

Binnen het district Baronie betekent dit Altena per 01-01-2024 gevraagd wordt om 208 opvangplekken te realiseren. Op dit moment worden er nog geen asielzoekers opgevangen in Altena.

Het college beseft dat er nog stappen gezet moeten worden voor deze opgave en wil hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Er wordt gekeken of, hoe en waar dit gerealiseerd kan worden.

Huisvesting spoedzoekers
Onder het kopje "huisvesting spoedzoekers" heeft Altena de ‘ambitie tenminste 73 tijdelijke woningen’ te realiseren. ‘Op basis van de behoefteraming zet Altena zich in voor de bouw om de druk op de woningmarkt te verlichten.

Op dit moment is in Altena 20% van de huurwoningen bestemd voor bijzondere doelgroepen waaronder de huisvesting van statushouders. ‘Dit betekent druk op de sociale woningmarkt en daarom is het van belang om tijdelijke woningen te realiseren. Er wordt zeer binnenkort een zoektocht gestart naar mogelijkheden.’

Instemming
Op 13 december gingen de colleges van de Baronie-gemeenten (Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert) akkoord om in dit vraagstuk met ‘elkaar op te trekken als ware een gemeente’. Het college van Altena stemde daarbij in met de districtelijke uitgangspunten. 'Het is daarbij belangrijk dat iedere gemeente maximale inspanning toont om de gezamenlijke taakstellingen te realiseren.'

Op 13 januari 2023 worden de plannen met de gemeenteraad besproken.

NOOT
Het is van vitaal belang dat de huisvesting en integratie van asielzoekers en statushouders goed worden gepland en uitgevoerd om een positieve en duurzame bijdrage aan de samenleving te garanderen. Samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, bijvoorbeeld met platforms voor het zoeken naar woningen als huurportaal.nl, en transparante communicatie met de lokale gemeenschap zijn essentiële elementen van een succesvol huisvestingsbeleid.

Foto Archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.